Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Uporządkowanie rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sotery
Mam taki zapewne głupi kłopot...
Stworzyłem sobie taki o to kod:
  1. $result = dbquery("SELECT * FROM ".DB_BRONIE_ZAKLIN." ORDER BY bron_level, bron_recz");

bron_level - liczby od jedno do trzy cyfrowych
bron_recz - cyfry (1 lub 2)

Wszystko układa mi się ładnie aż nie dojdą bronie z "bron_level" powyżej 9, to znaczy np 15. W tedy zamiast pod 9 mi się pojawiać wskakuje między 1, a 2 :/
Wygląda to mniej więcej tak
Cytat
1
12
14
2
3
41
42
49
5
6
7
8
82
9

A powinno być oczywiście:
Cytat
1
2
3
4
5
6
7
8
9
12
14
41
42
49
82

Jak zmodyfikować ten kod, aby zamiast podczas porządkowania, kiedy bierze mi pierwszą liczbę i w przypadku jednakowych porównywał drugą, brał tylko całą liczbę, bo teraz bierze cyfry.
adrianozo
zmień na:

1. $result = dbquery("SELECT * FROM ".DB_BRONIE_ZAKLIN." ORDER BY bron_level ASC");
Sotery
Bez zmian :(
adrianozo
Masz może dopisane do tego jakieś id?
Sotery
Mam id, ale przy dodawaniu jest ono nadawane automatycznie, a bronie nie będą dodawane po kolei i dlatego chciałbym, aby uporządkowywało się wszystko automatycznie według "bron_lvl".

A możliwe, że to spowodowane jest tym, iż mam nadane złe atrybuty dla danego pola "bron_lvl" w mysql?

// Zgadza się, pomogło, musiałem zmienić porównywanie napisów. Dzięki za pomoc ; )
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.