fifi209 -> masz jakiś zły dzień, że takie głupie porady dajesz? Przecież to jest zupełnie niepoważne... "pisać wszystko samemu, dołożyć sobie 5000 razy więcej roboty, a później się dziwić, że kod się sypie i jest w nim syf".
W korzystaniu z gotowego, dobrego kodu nie ma nic złego. Dostajesz od ręki sprawdzony, przetestowany kawałek kodu i dzięki temu możesz skupić się na właściwych elementach tego, co chcesz zrobić, a nie tracić czas na wymyślanie koła od nowa. Logika jest prosta: chcę zrobić framework, to robię framework. Chcę zrobić stronę WWW, biorę gotowy framework (nawet ten, co wcześniej napisałem) i robię stronę WWW, ale raczej nie jedno i drugie naraz. Loped, nie wiem, jakie są Twoje umiejętności programistyczne i nie wiem, jakie masz zapatrywania na tę grę, ale patrząc po znajomych, którzy w to weszli, gry internetowe można rozwijać i rozbudowywać bardzo długo, dlatego na Twoim miejscu bym dołożył starań, aby kod był przejrzysty, dobrze napisany i łatwy do ogarnięcia/rozbudowy, nawet jeśli oznaczałoby to poświęcenie czasu na naukę nowych technologii. Wiedza i zdobyte doświadczenie zostanie Ci na później, a przy okazji będziesz mógł łatwiej rozbudowywać swoją grę.
Technologie:
- Olej czyste biblioteki PHP takie, jak
mysql_,
mysqli_. Są one źle zaprojektowane, czasem przestarzałe i de facto trzeba je obudować czymś choćby po to, by od razu wskazały Ci błąd, a nie żebyś się zastanawiał cały dzień, czemu Ci coś tam nie działa. PDO w ostateczności by się już nadało, ale ORM lub jakaś przyzwoita biblioteka z bajerkami typu cache'owanie to jeszcze lepszy pomysł.
- Niegłupim pomysłem byłoby wykorzystanie jakiegoś frameworka. Wiele rzeczy miałbyś rozwiązanych od ręki (sesje, wysyłanie e-maili, organizację kodu, komunikację z bazą danych, formularze itp. itd.)
- Smarty to jeden z gorszych systemów szablonów. Obecnie jego jedyną chyba zaletą jest niczym nieuzasadniona popularność. Frameworki mają wbudowane własne systemy oparte o PHP, a jeśli chcesz czegoś jeszcze lepszego niż to, zainteresuj się nowoczesnymi podejściami do tego zagadnienia reprezentowanymi przez takie projekty, jak Open Power Template 2 czy PHPTAL. PHPTAL jest na pierwszy rzut oka prostszy i obecnie popularniejszy, niż OPT, ale brakuje mu trochę przydatnych rzeczy, jak np. wsparcie dla obsługi formularzy (i ma moim zdaniem gorsze API

).