Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Gra via www.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Loped
Witam. Chciałbym napisać grę na przeglądarkę. Taką testową tongue.gif. Powie mi ktoś od czego mogę zacząć? Czy ma to stać na smarty? ADODB? łączyc się za pomoca mysqli? jak najlepiej?
Fifi209
Najlepiej pisać wszystko samemu, używać zwykłych mysql_ a nie mysqli_, polecam jedynie napisać własnego session handlera.
Od czego zacząć? Weź karkę, ołówek i wszystko zaplanuj tj. wygląd, bazę, sposób działania
Loped
Ale polecasz korzystanie ze smarty?
Kszyhuu
Żeby lepiej wystartować ściągnij sobie vallheru i po prostu zacznij zmieniać pliki pod siebie.
Loped
Już pracowałem nad vallheru, ale chce stworzyc cos swojego tongue.gif. Nie wiem co by było najlepsze. Smarty? PDO?
Zyx
fifi209 -> masz jakiś zły dzień, że takie głupie porady dajesz? Przecież to jest zupełnie niepoważne... "pisać wszystko samemu, dołożyć sobie 5000 razy więcej roboty, a później się dziwić, że kod się sypie i jest w nim syf".

W korzystaniu z gotowego, dobrego kodu nie ma nic złego. Dostajesz od ręki sprawdzony, przetestowany kawałek kodu i dzięki temu możesz skupić się na właściwych elementach tego, co chcesz zrobić, a nie tracić czas na wymyślanie koła od nowa. Logika jest prosta: chcę zrobić framework, to robię framework. Chcę zrobić stronę WWW, biorę gotowy framework (nawet ten, co wcześniej napisałem) i robię stronę WWW, ale raczej nie jedno i drugie naraz. Loped, nie wiem, jakie są Twoje umiejętności programistyczne i nie wiem, jakie masz zapatrywania na tę grę, ale patrząc po znajomych, którzy w to weszli, gry internetowe można rozwijać i rozbudowywać bardzo długo, dlatego na Twoim miejscu bym dołożył starań, aby kod był przejrzysty, dobrze napisany i łatwy do ogarnięcia/rozbudowy, nawet jeśli oznaczałoby to poświęcenie czasu na naukę nowych technologii. Wiedza i zdobyte doświadczenie zostanie Ci na później, a przy okazji będziesz mógł łatwiej rozbudowywać swoją grę.

Technologie:
- Olej czyste biblioteki PHP takie, jak mysql_, mysqli_. Są one źle zaprojektowane, czasem przestarzałe i de facto trzeba je obudować czymś choćby po to, by od razu wskazały Ci błąd, a nie żebyś się zastanawiał cały dzień, czemu Ci coś tam nie działa. PDO w ostateczności by się już nadało, ale ORM lub jakaś przyzwoita biblioteka z bajerkami typu cache'owanie to jeszcze lepszy pomysł.
- Niegłupim pomysłem byłoby wykorzystanie jakiegoś frameworka. Wiele rzeczy miałbyś rozwiązanych od ręki (sesje, wysyłanie e-maili, organizację kodu, komunikację z bazą danych, formularze itp. itd.)
- Smarty to jeden z gorszych systemów szablonów. Obecnie jego jedyną chyba zaletą jest niczym nieuzasadniona popularność. Frameworki mają wbudowane własne systemy oparte o PHP, a jeśli chcesz czegoś jeszcze lepszego niż to, zainteresuj się nowoczesnymi podejściami do tego zagadnienia reprezentowanymi przez takie projekty, jak Open Power Template 2 czy PHPTAL. PHPTAL jest na pierwszy rzut oka prostszy i obecnie popularniejszy, niż OPT, ale brakuje mu trochę przydatnych rzeczy, jak np. wsparcie dla obsługi formularzy (i ma moim zdaniem gorsze API smile.gif).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.