Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wysyłanie zmiennej POST w linku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arkoslaw
Witam, mam menu z którego muszę wysłać zmienną POST do innego pliku php, nie może być wysyłanie GETem ponieważ wynik przetwarza AJAX(jQuery i nie odczytuje zmiennej GET ponieważ adres strony sie nie zmienia).
Zrobiłem tak, że zmienna jest wysyłana z formularza po kliknięciu submita.
Plik z którego wysyłane jest post:
  1. $query = mysql_query("SELECT * FROM `art` GROUP BY id_art ASC")
  2. or die ("Wystapil blad: ". mysql_error());
  3. while($menu = mysql_fetch_array($query))
  4. {
  5. echo ' <form method="post" action="linki/arty.php" id = "strony_baza">
  6. <input type="hidden" name="id" value="'.$menu[0].'">
  7. <input type="submit" value="'.$menu[1].'" />
  8. </form>';
  9. }

oraz plik arty.php:
  1. if (isset($_POST['id'])){
  2. {
  3. $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM `art` where `id_art`='$_POST[id]'")
  4. or die ("Wystapil blad: ". mysql_error());
  5. $pokaz = mysql_fetch_row($zapytanie);
  6. echo '<br/><br/>
  7. '.$pokaz[2].'
  8. <br/><br/>';
  9. }}

Jaka jest inna możliwość wysłania zmiennej za pomocą metody POST? Submit działa ale nie na wszystkich przeglądarkach.
Pozdrawiam, Arek.
seth-kk
a co ma jQuery do gadania w tym przypadku? Nie wystarczy popraiwc $_POST na $_GET w skrypcie ktory generuje strone?
akaz
Witaj,
zapoznaj się z tym:
http://docs.jquery.com/Ajax/jQuery.post

Możesz spróbować utworzyć button i wrzucić funckję na onclick()

Pozdrawiam!
arkoslaw
z $_GET nie dziala dlatego, że w chwili porównania: where `id` = '$_GET[id]' nie pobiera zmiennej z $_GET[id] z kliknietego linku (strony sa pobierane z bazy) ponieważ adres strony sie nie zmienia (w jquery mam return false;, zmiana na true powoduje ze strony nie wczytuja sie asynchronicznie) i wyświetla "null" w wyniku. Do zmiany statycznych stron mam cos takiego:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $.ajax({
  2. type: "GET",
  3. url: $(this).attr('href'),
  4. data: "html",
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Zmiana z Submita na button, to tez raczej niezbyt dobre wyjscie i jeszcze dodawanie onclick na stronie, chyba nie powinno sie tak robic. Na stronie jQuery jest opisane jak po kliknieciu w button zmienic np. wyswietlanie diva..wiec jakbys mogl to napisz co mialo by byc przy buttonie w onclick i jak dodac jego obsluge w skrypcie ktory dodalem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.