Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][AJAX]Plik tekstowy w AJAX
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ctomek
Witam

Odczytuje plik z serwera za pomocą ajax i wyswietlam jego zawartosc w div
jest to spory plik ok. 1M w ponizszym formacie.

$123;567;4567;789;896;
$123;567;4567;789;896;
.
.
.
$345;456;427;789;908;

czy istnieje mozliwość analizowania poszczególnych wierszy w JavaScript
chodzi mi o pobieranie zawartosci poszczególnych kolumn po kolei z kazdego wiersza i dokonywanie pewnych obliczeń
wiersz po wierszu. Teraz wyswietlam zawartosc całego pliku a nie wiem jak mogę dostać się z poziomu JavaScript do
poszczególnych wierszy.

Z góry dziękuję za odpowiedz.

Pozdrawiam
Tomek
seth-kk
tu zwykle operacje na stringach, mozesz uzyc split() lub indexOf() + substring()
nowa linia to "\n" (w uproszczeniu)
ctomek
tak, wiem że trzeba to potraktować funkcjami obsługującymi stringa,
z tym że nie wiem jak się dobrać do poszczególnych wierszy odczytanego pliku.
teraz wszystko wyswietlam w div - a ja nie chcę wyswietlać tylko pobierac wiersz po wierszu i dokonywac pewnych obliczeń, ale jak wspomniałem nie wiem jak się dobrać do posczególnych linii w zwróconej odpowiedzi przez Ajax

Pozdrawiam
Tomek
askone
Hej

Pierwsze pytanie brzmi: dlaczego chcesz analizować pobrane dane w javascript? Pomyśl czy nie lepiej zrobić to po stronie serwera a do przeglądarki wysłać już dane przeanalizowane... - to jest sugestia winksmiley.jpg

Jeśli jednak uznasz, że musisz to zrobić w js to:
  • poczytaj tutaj o obiekcie klasy string
  • jeśli zwracasz zwykły tekst to musisz podzielić go na linie np. poprzez specjalny znacznik - ja zawsze stosuję "|"
  • poszczególne dane rozdzielasz ";" więc łatwo je podzielisz na tablice poprzez funkcję split()
Mam nadzieję, że pomogłem...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.