Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]przekazywanie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mousik2
Witam,
Sprawa wygląda następująco:
napisałem stronkę w PHP, wszystko działało idealnie. Po awarii serwera przywróciłem ją na innej maszynie z kopii zapasowej i okazuje się, że skrypty nie przekazują zmiennych.
Kod:
  1. if (!isset($p)) { $p=0; }
  2. if ( $p == 0 ) {
  3. echo "<form action='dodaj.php?p=666' method='post'> TU RESZTA FORMULARZA
  4. }

Następnie:
  1. elseif ( $p == 666 ) {
  2. $zmienna=$_POST['nazwa_zmiennej']
  3. tu reszta kodu...
  4. }

Jeśli wypełnie formularz i go wyślę to pasek adresu wygląda tak jak powinien (...dodaj.php?p=666).
Próbowałem zmieniać register_globals jednak bez rezultatu. Nie mam pliku .htaccess w folderze ze stronką (nie wiem co miałbym do niego wpisać...).
Czy ktoś wie co jest grane?
r4xz
elseif ( $p == 666 ) {

może masz coś w stylu

if <- i tu warunek przechodzi pomyśle, czyli elseif już pomija

...

elseif

...

lub

zrób po prostu elseif ( $_GET['p'] == 666 ) {

albo jeśli miałeś na myśli, że "$zmienna=$_POST['nazwa_zmiennej']" nie działa, to może po prostu złą nazwę wpisujesz, albo w formularzu nie podałeś nazw dla poszczególnych elementów?

mousik2
Cytat(r4xz @ 9.12.2009, 18:15:26 ) *
albo jeśli miałeś na myśli, że "$zmienna=$_POST['nazwa_zmiennej']" nie działa, to może po prostu złą nazwę wpisujesz, albo w formularzu nie podałeś nazw dla poszczególnych elementów?

Tak jak pisałem wcześniej, wszystko działało bez zarzutu przed zmianą serwera, kodu nie edytowałem więc nie ma możliwości, że jest literówka czy inna nazwa.

Poza tym nie masz racji z elseif. Są następujące opcje:
p=0 - wyświetla formularz, gdy naciskam wyślij zmienna przyjmuje p=666 i teraz dla zmiennej p=666 wykonuje się to, co jest zawarte w elseif...

Cokolwiek umieszczę w tym elseif nie działa, nie tylko w tym pliku php mam taki problem, w paru innych miejscach jest to samo, też w ten sposób przekazuje zmienne. Jakoś wszystko funkcjonowało wcześniej, próbuję dojść do tego co jest za to odpowiedzialne (jakaś zmienna w php.ini? może ustawienia apache2?).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.