Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]IDE+Framework+Books
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marcstee
Witam!

Programuje w php od około pół roku. Do tej pory korzystałem z Zend Studio i frameworka autorskiego frameworka firmy w której pracuje. Jednak przyszedł czas na robienie czegoś dla siebie no i pisanie pracy dyplomowej (serwis internetowy w wybranym framework'u musze napisać).

Z racji braku środków na IDE wybralem netbeans'a aczkolwiek wacham się jeszcze nad eclipsem (z oboma miałem juz mały konatkt i mało różnic dostrzegłem).
Na framework chyba wybiore symfonie bo korzystałem przez chwile (robiąc jeden projekt na uczelnie) z cakePHP ale ten bałagan z brakiem każdego modułu w 1 folderze tylko wszystko porozwalane po 3 folderach i pewne ograniczenia troche mnie zirytowały, a na dodatek na tym forum nie dostrzegłem jakoś specjalnie pochwał dla tego frameworka (dla mnie zaletą jego jest to, że po wpisaniu w konsoli "cake bake all" mam gotowy moduł z podstawowymi akcjami). No, a o symfoni jest dość dużo informacji i jak zauważyłem ma wsparcie w Netbeans 6.8.
Do tego wszystkiego chciałbym jakąś literature, aby poznac php trochę dokładniej. Dlatego zastanawiam się nad 2 pozycjami:
PHP5. Programowanie z wykorzystaniem Symfony, CakePHP, Zend Framework
PHP5. Zaawansowane programowanie

I tu pojawiają się moje pytania:
1. Czy wybory IDE i frameworka są dobre? Ewentualnie jakieś uwagi na ten temat mile widziane.
2. Czy da rade opanować symfonie w stopniu wystarczajacym na stworzeni prostego portalu w około miesiąc, aby już zacząć cos pisać niedługo?
3. Czy te książki będą dobrym zestawem? Ewentualnie jakie inne warto zakupić aby poznać bardziej zaawansowne właściwości php.
4. Czy macie jakieś inne rady i sugestie?

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje.

Pozdrawiam
Marek
vokiel
Odpowiedzi będą wyłącznie subiektywne:
1. IDE - Eclipse, NetBeans (w tej kolejności), Framework: Kohana, Zend, Symfony (to nie to samo co symfonia winksmiley.jpg )
2. Symfonia to chyba zintegrowany pakiet wspomagający zarządzanie w przedsiębiorstwie, ciężko będzie na tym stronę postawić winksmiley.jpg
3. Odnośnie pierwszej jest temat na forum (niedawno założony), odnośnie drugiej - wg mnie dobra książka (nie ma wiele wspólnego z frameworkami, nie opisuje żadnego, natomiast programowanie obiektowe tak), też była opisywana na forum. Skorzystaj z szukarki.
4. Przede wszystkim dobry plan pracy, plan aplikacji, konkretne zastosowanie, schematy, projekty dopiero pod koniec programowanie.

Pozdrawiam
seth-kk
1. E
antyqjon
Również subiektywnie: Netbeans + symfony, przy czym polecam przerobić całego Jobeeta i to najlepiej nie metodą ctrl+c/ctrl+v, ale posiedzieć nad dokumentacją (reference guide, API, książka do formularzy), w trudniejszych momentach wgryzać się w źródła frameworka, grunt to próbować samemu napisać kod. Co do książek - jak kto lubi, symfony ma na tyle przyjemną dokumentację że dobrze się czyta.
Marcstee
Dzięki za odpowiedzi.

Mam jeszcze pytanie odnośnie IDE. Bo jakoś nie moge sie doszukać porównania tych obu. Czy osoby które opowiedziały się za eclipse mają jakieś konkretne powody dla których uważają go za lepszego? Raczej się na netbeansa zdecyduje, ale chciałbym mieć pogląd sytuacji.
skowron-line
Ja osobiście używam Netbeans -a 6.8 ( od niedawna zacząłem ) + plugin do kohany i mootools -a.
vokiel
Cytat(Marcstee @ 16.12.2009, 13:01:14 ) *
Czy osoby które opowiedziały się za eclipse mają jakieś konkretne powody dla których uważają go za lepszego?

Najprawdopodobniej czynnikiem decydującym jest "to coś", wygoda stosowania, przyzwyczajenie, wygląd. Generalnie możliwości są bardzo zbliżone.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.