Mam formularz z 3 sytuacjami:
1. Mam id nie potrzebuję tworzyć nowej osoby do tabeli, a jednocześnie chcę ją wpisać (jej id do innej tabeli
Skrypt cz. 1:
$query1 = 'insert into wizyta (id_pac,id_lek, id_bad, termin, new) values ( "'.$_GET['id_pac'].'", "'.$_GET['id_lek'].'","'.$_GET['ID_BAD'].'", "'.$_GET['termin'].'",now())'; $result1=mysqli_query($mysqli,$query1) or
I tutaj sprawa jest oczywista i generalnie ta część działa. Są to dane przesyłane z wyszukiwarki.
2 sytuacja kiedy mam człowieka, którego dane chcę wpisać do dwóch tabel, a człowiek podaje mi tylko część danych (tylko imię i nazwisko bez PESEL). Wymyśliłem że zrobię to funkcją elseif
//pacjent nowy pacjent bez PESEL $query = 'insert into pacjenci (PESEL, nazwisko, imie, miasto, kod, adres, tel, tel_kom, rok_ur) values (NULL,"'.$_GET['nazwisko'].'","'.$_GET['imie'].'", "'.$_GET['miasto'].'","'.$_GET['kod'].'", "'.$_GET['adres'].'","'.$_GET['tel'].'","'.$_GET['tel_kom'].'","'.$_GET['rok_ur'].'")'; $result=mysqli_query($mysqli,$query) $query2 = 'insert into wizyta (id_pac, id_lek, id_bad, termin, new) values ((SELECT max(id_pac) as id_pac from pacjenci),"'.$_GET['id_lek'].'","'.$_GET['ID_BAD'].'", "'.$_GET['termin'].'", now())'; $result1=mysqli_query($mysqli,$query2) or
I tutaj jest pierwszy problem, bo nie wykonuje się pierwsza część pytania i zupełnie nie rozumiem dlaczego, a z kolei wykonuje się $query2

3 przypadek to kiedy nie ma id)pac (nowa osoba), ale zna email.
I tutaj ma dokładnie ten sam problem. Dół skryptu wygląda tak samo (za zmianą nazw zmiennych też próbowałem) różni się tylko warunek początkowy
Z samym elsem też eksperymentowałem.
Nie wiem, nie umiem znaleźć błędu. Siedzę na tym od jakiegoś czasu. Już nawet myślałem że jest ok, ale część rzeczy nadal wykonywała się z błędem.
Proszę o pomoc bo już zabrakło mi pomysłów co z tym robić. Albo ewentualnie gdzie robię błąd, bo może źle zrozumiałem podręcznik.