Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]otworzenie pliku doc
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kamils2
Witam,
Wykonuje modernizacje strony www dla pewnej szkoly.
Maja oni program ktory generuje zastepstwa do pliku .doc
Mam takie pytanie czy moge jakos w PHP otworzyc ten plik .doc i wysweitlic jego zawartosc?
Pytam poniewaz nie moge tego na googlach odszukac znalazlem dwa sposoby ale zaden nie dzialal.
Uprzejmie dziekuje za pomoc pozdrawiam Kamil
simperium
tyle, że doc docowi nie równy.
nie wiem, czy to coś pomoże, ale warto byłoby gdybyś się dowiedział w jakiej wersji ten doc jest wypuszczany
Kamils2
jest to zwykly dokument office zapisany w formacie doc (czyli tym starym) przy uzyciu generatora [program do zarzadzania dziennikiem, godzinami lekcyjnymi, zastepstwami]

plik ten znajduje sie pod stalym adresem http://www.zsonr2.pulawy.pl/zipy/zastepstwa.doc

jaki to dokladnie office nie wiem poniewaz tak jak pisalem generowany automatycznie

zalezalo by mi na jego utworzeniu poniewaz od dwoch lat uczniowie przeklinaja ten system, poniewaz utrudnia on szybkie sprawdzanie zastepstw oraz sprawdzanie takowych przez telefony komorkowe

jesli jednak nie uda sie tego pliku otworzyc ktos bedzie musial recznie kopiowac jego zawartosc i wstawiac na strone czego chcial bym bardzo uniknac

redelek
Dla mnie to wygląda jak zwykły plik txt tylko ktoś dokleił mu doc smile.gif
Może tak
  1. <?php
  2. $plik = 'zastepstwa.doc';
  3. $dane = file($plik);
  4. $cnt = count($dane);
  5. for($i = 0; $i < $cnt; $i++)
  6. {
  7. echo htmlspecialchars($dane[$i]).'<br />';
  8. }
  9. ?>

kipero
Nie używałem, więc nie wiem jak się to sprawdza w działaniu, ale może Ci się przydać.
http://www.phpclasses.org/browse/package/388.html
Chyba musisz być zarejestrowanym, żeby ściągnąć.
darko
To nie jest plaintext:

Dokument programu Microsoft Office Word
MSWordDoc  Word.Document.8 �9�q

W php użyj COM, przykład jak otworzyć plik doc masz nawet w manualu, tutaj
Kamils2
bardzo dziekuje za pomoc smile.gif teraz uda mi sie oszczedzic nie przyjemnej pracy milym paniom z sekretariatu smile.gif

jeszcze raz dziekuje i prosze o zamkniecie tematu

pozdrawiam Kamil
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.