Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Duże portale - osobne subdomeny, domeny?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Poker
Witam,

Zauważyłem coś co mnie bardzo interesuje, nie mam jednak aż tak dużego doświadczenia w budowaniu portali internetowych by znać odpowiedź. Więc zwracam się do was z pytaniem, a mianowicie w jakim celu duże serwisy korzystają z subdomen lub dodatkowych domen.

Dam konkretne przykłady

YOUTUBE :

Korzysta z dodatkowych domen m.in ytimg.com gdzie znajdują się wszystkie zdjęcia filmików dodatkowo wszystkie zdjęcia są pod czterema subdomenami ;

i1.ytimg.com
i2.ytimg.com
i3.ytimg.com
i4.ytimg.com

Allegro :

Dodatkowa domena : Allegrostatic.pl - subdomena static.allegrostatic.pl

Spryciarze.pl :

static.spryciarze.pl

Mam pewne przypuszczenia i moim zdaniem używa się tego typu technik do szybszego ładowania się strony. Czy tak? Nie jestem pewny chciałbym poznać wasze zdanie.

W jakim celu używa się tego typu subdomen i domen ?
varez
wielkie strony nie sa lokowane na jednym serwerze tylko czesto na kilku-kilkunastu-kilkudziesieciu, a nazwy pozwalaja serwery rozroznic, i przy okazji ulatwiaja indetyfikacje do czego taki serwer sluzy. np static.* - przechowuje pliki statyczne, nie ma na nim zadnych skryptow, baz danych, tylko np same obrazki, pliki do pobrania, filmy czy inne. czasem tez bywa ze pliki sa kopiowane w takiej samej strukturze na inne serwery celem odciazenia jednego, badz przyspieszenia transferu do uzytkownika (np jeden taki serwer w USA, drugi w Europie, trzeci w Japonii) - skrypt generujacy kod html decyduje ktory jest dla Ciebie najlepszy i dopisuje takie np "i4" zamiast "i3" smile.gif
zzeus
Twoje przypuszczenie są słuszne, wykorzystuje się to w celu szybszego ładowania strony.
Jak się nie mylę związane to jest z ograniczeniem przeglądarek do jednoczesnego ściągania maksymalnie 2 plików z jednej domeny. Zwiększając ilość domen z których ściągamy dane, automatycznie zwiększamy ilość jednocześnie ściąganych plików. Jednak trzeba to robić z umiarem i nie przesadzać z liczbą domen.
thek
To nie do końca tak jak myślisz... To sztuczka by stary IE się nie zajechał. To są tylko aliasy. Pliki są fizycznie jeden raz, ale można się do nich dostać poprzez X adresów. Wynika to z faktu takiego, że stare IE nie potrafiło z tego samego adresu serwera pobierać więcej niż 1-2 pliki naraz. Nowe przeglądarki mogą i to nie problem dla nich. Ale wyobraź sobie google maps, gdzie masz pobierać po jednym kawałku mapy w IE winksmiley.jpg Stąd gdy danych jest wiele stosuje się to jako "zwielokrotnienie dróg dostępowych", czyli taki odpowiednik dodania Internet explorerowi wątków kolejnych smile.gif
mike
Zacznij od lektury Yslow User Guide - Performance Rules
A to o czym piszesz masz opisane tutaj: Maximizing Parallel Downloads in the Carpool Lane

I nie, nie jest to problem związany z IE. Każda przeglądarka posiada niemal takie same ograniczenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.