Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza Danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
krzysztof_kf
Witam serdecznie mam problem przenosiłem bazę danych forum ipb na inny serwer po wgraniu bazy danych nie wyświetla mi się poprawnie polskie litery .

A ni w bazie danych

A ni na forum ;/

kodowanie znaków mam ustawione na latina2_general_ci

proszę o pomoc smile.gif
thek
Zobacz jakie kodowanie ma baza danych i podczas połączenia takie wymuszaj. Istnieje taka fajna komenda:
set names
Tyle, że nawet jeśli ona nie pomaga to ma dwie "bliźniaczki" związane z charsetami winksmiley.jpg Te trojaczki potrafią ustawić wszystko na cacy.

PS: Ważne też jest jakie kodowanie miał plik uzyty do importu bazy. Powinieneś na to zwrócić uwagę, bo jeśli to było utf8 to taki powinien być tryb importu. Ale jeśli to było ANSI czy tego typu to już z reguły latin2 się kłania.
krzysztof_kf
zmieniłem kodowanie na utf8 we wszystkich tabelach i w bazie danych i w strukturach ale nadal są pytajniki , krzaczki

w sql sprawdziłem jeszcze
Kod
SHOW VARIABLES LIKE"character_set%";
cały czas serwer jest ustawiony na latina2 ;/

character_set_client utf8
  • character_set_connection utf8
  • character_set_database utf8
  • character_set_filesystem binary
  • character_set_results utf8
  • character_set_server latin2
  • character_set_system utf8
  • character_sets_dir /home/mysql50/share/mysql/charsets/

zrobiłem konwersję bazy danych gżegżółką na kodowanie utf encje ale nic to nie dało ;/

pomoże ktoś
webdice
Baza była przenoszona/importowana? Jeśli tak, to zapewne już tym nic nie zrobisz. Musisz dojść do momentu gdzie nowe rekordy będą wyświetlać się poprawnie. Wtedy będziesz mógł bawić się ponownie z wgrywaniem bazy.
krzysztof_kf
dla testu edytowałem w bazie danych parę wierszy tam gdzie były znaki zapytania zamiast polskich liter wgrałem ponownie po przez panel admina bazę danych a w bazie danych znowu to samo brak polskich liter w tym samym miejscu ;/ całe kodowanie mam ustawione na utf8 dodam jeszcze że na forum nowe posty dobrze się wyświetlają tylko w bazie danych źle się zapisuję ;/

jeśli serwer bazy danych ma kodowanie latina 2 to przy ustawieniu w tabelach bazy danych na kodowanie utf8 nadal będzie w bazie danych wyświetlało krzaczki ?
webdice
Widzę że trzeba za rączkę. Jeśli edytujesz pliki w PMA to polskie znaki się pojawiają?
krzysztof_kf
tak jak edytuję pliki w bazie danych to się pojawiają polskie litery , znaki

nie trzeba za rączke nikt odrazu nie doszedł do sukcesu winksmiley.jpg
webdice
Czyli kodowanie w bazie jest ustawione odpowiednio. Prawdopodobnie kodowanie starej bazy jest nieodpowiednie. Masz możliwość wykonania ponownego exportu starej bazy?

Jeśli nie to sprawdź czy w pliku SQL starej bazy nie ma krzaków lub pytajników zamiast polskich znaków.
krzysztof_kf
mam zapisaną starą bazę danych i sprawdziłem też są krzaczki pytajniki w starej bazie danych miałem kodowanie latin2_generali_ci a tą co teraz mam to jest kodowanie utf8 i przekonwertowana za pomocą programu gżegżółka może to być wina serwera ?
darko
Czy problem sprowadza się tylko do tego, że jak sobie podglądasz zawartość rekordów w bazie to widzisz krzaki, a na stronach wszystko poprawnie się wyświetla? Jeżeli tak, to zostaw jak jest, tak to wygląda w bazie i nie ma potrzeby zawracać sobie tym głowy, skoro działa, jak należy (jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić).
krzysztof_kf
też chciał bym tak zostawić na stronie jest ok ale naprzykład biorę pod uwagę że zmienię serwer i przeniosę bazę danych i wtedy bym musiał edytować tysiące postów ;/ czy się mylę ?
darko
Uważam, że się mylisz. Ja mam w bazie kodowanie utf-8, na stronach także, skrypty też koduję utf-8 bez bom i... w bazie mam krzaki.
Zamiast "Bukiety Ślubne" mam Bukiety Åšlubne, zamiast Usługi mam UsÅ‚ugi

Jak robię eksport bazy w PMA i później gdzieś indziej import, to na innych serwerach też wszystko jest w porządku po imporcie. Wszystko poprawnie się wyświetla, nie ma żadnych problemów. Myślę, że tak po prostu wyglądają w bazie poprawnie zakodowane w utf-8 polskie znaki i temat należy zakończyć, żeby niepotrzebnie nie szukać dziury w całym.
Wesołych!
krzysztof_kf
no i oto chodzi krótko zwięźle i na temat uspokoiłeś mnie winksmiley.jpg dzięki darko winksmiley.jpg wesołych świąt
darko
Zresztą temat był już wałkowany
krzysztof_kf
10h mnie męczył ten dylemat zawsze miałem polskie znaki w rekordach baz zmęczenie smile.gif

ale mimo tego nie daje mi to spokoju co inni twierdzą czy tak baza danych wygląda dobrze z krzakami i dziwnymi literami
webdice
Masz ustawione złe kodowanie w PMA. Tylko nie bazy/tabeli, a samego PMA.
krzysztof_kf
tak jak ustawić kodowanie całego pma
Kod
SHOW VARIABLES LIKE"collation%";

collation_connection utf8_general_ci

1. collation_database utf8_general_ci

2. collation_server latin2_general_ci

problem rozwiązany
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.