Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z dostaniem się na kanał irc #php.pl
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
lysiu
Cześć

Chciałem dzisiaj sobie na wejść na forumowy kanał i nie udało mi się połączyć z serwerem irc.php.pl. Znalazłem w google informację, że uruchomiliście server zastępczy pod webdice.pl. Jednak na tym serwerze brak jakichkolwiek kanałów.

Po co tak kombinujecie? Przecież jest serwer freenode dla opensource'owych projektów, można zarejestrować kanał #php.pl i po sprawie? Dostaniecie vhosty php.pl, jest chanserv, nickserv, memoserv... Jest nawet webchat freenode do tego.
scanner
Serwer IRC został postawiony pierwotnie na serwerze należącym do NewComo. Po problemach związanych z dostępem do administracji tego serwera, oprogramowanie zostało przeniesione. NewComo wyłączyło maszynę "na czas przeprowadzki" i już dostępu do niej nie odzyskaliśmy.
Na chwilę obecną serwer u webdice jest baaaardzo tymczasowy, natomiast najbliższa przyszłość wygląda tak, że gdy tylko zakończy się migracja forum na VPS'a, którego udostępniło nam nQ.pl, przywrócimy do działania oficjalny serwer, już z pełnym dostępem itp.
IRC zarządzany przez Zbłąkanego również miał pełny komplet usług i był bardzo stabilny, wiec o administratora tej usługi nie ma się co martwić smile.gif

Moim osobistym celem na 2010 rok jest sprawienie, aby wszystkie usługi serwowane przez php.pl miały zaktualizowane oprogramowanie, miały jasny i czytelny dostęp z każdej części serwisu i były w pełni zarządzane przed odpowiedzialnych "kierowników", oraz co najważniejsze, znajdowały się w jednym miejscu, z dostępem do którego nie będzie problemu.
Nie interesują mnie żadne freenody, darmowe hostingi i serwery, których administratorów nie znam osobiście.

O szczegółach będziecie się wszyscy dowiadywać na bieżąco smile.gif
lysiu
Rozumiem, że chcecie własny serwer, po prostu pierwszy pomysł jaki mi wpadł do głowy po kilku nie udanych próbach wejścia na ww adresy, był właśnie taki, by stworzyć kanał na freenode (którego np używa drupal, wordpress i inne (częściowa lista 'głównych' grup)) i ustawienić by irc.php.pl wskazywało na chat.eu.freenode.net smile.gif

Oczywiście własny serwer to same plusy, brak splitów i tak dalej.

W każdym razie, dziękuję za wyjaśnienia i życzę miłych wakacji :-)

EDIT:

Cytat
Nie interesują mnie żadne freenody, darmowe hostingi i serwery, których administratorów nie znam osobiście.

Nie wiem czy wiesz, że Free w nazwie Freenode nie odnosi się do darmowego serwera, tylko do 'Free and Open Source Software', a kanał #php.pl kwalifikował by się do kategorii 'FOSS support groups' wg policy/primary channels/punkt 3 smile.gif
sztosz
Cytat(lysiu @ 26.12.2009, 00:13:00 ) *
Nie wiem czy wiesz, że Free w nazwie Freenode nie odnosi się do darmowego serwera, tylko do 'Free and Open Source Software', a kanał #php.pl kwalifikował by się do kategorii 'FOSS support groups' wg policy/primary channels/punkt 3 smile.gif

Bardzo dobrze napisane. W polskiej mentalności, często też 'zachodniej' mentalności, free oznacza darmowe. Natomiast jeśli chodzi i open source to definicja "free software" powinna znaczyć mniej więcej tyle: "Free software is software that can be used, studied, and modified without restriction, and which can be copied and redistributed in modified or unmodified form either without restriction, or with restrictions only to ensure that further recipients can also do these things.*"

A czy ja napisałem, że freenode jest darmowy? Tam wyraźnie widać przecinek.Nawet nie wiecie, ile pomysłów i nieprzemyślanych propozycji dostałem na temat IRCa - stąd zawarcie w jednym zdaniu kilku opcji.

Jak już wspomniałem - mamy VPS'a, za kilka, najwyżej kilkanaście dni przeprowadzimy szybka migrację na niego, po czym będę stopniowo wymagał od kolejnych developerów php.pl uporządkowania i aktualizacji każdej z dostępnych usług i przynajmniej na forum będę Was o wszystkim informował osobiście.
Wystarczy już?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.