W³a¶nie dlatego stosuje siê prefix i/lub suffix zwane zwyczajowo solami. Maj± one za zadanie utrudniaæ korzystanie z têczowych tablic. Bo co to jest "têczowa tablica"? Ujmuj±c to najpro¶ciej -> To zwyczajny zbiór hashy z okre¶lonej grupy wyrazów. Im wiêcej ich tym wiêksza szansa na "z³amanie". Ale w najprostszej postaci mo¿na to skróciæ do: "znajd¼ mój hash to powiem Ci jakim has³em jestem", bo md5 jest algorytmem jednostronnym, czyli stratnym i po u¿yciu go tracisz w zasadzie informacjê o szyfrowanym ci±gu znaków. Doklejaj±c odpowiedni± sól tworzysz ci±g niespotykany w s³ownikach, trudny do rozgryzienia i zapewne nie wystêpuj±cy "normalnie". Znaj±c sól mo¿esz ewentualnie doklejaæ j± do wyrazów jakie wpadn± Ci do g³owy i sobie sam wygenerowaæ "têczow± tablicê" dla tej soli. A wystarczy, ¿e admin stworzy skrypt, który automatycznie co jaki¶ czas sam sobie bêdzie generowa³ sól ( a co... jak szaleæ to szaleæ

) i "d.pa zbita"

Wymaga to pewnej pomys³owo¶ci, ale nie jest niemo¿liwe stworzenie takiej klasy logowania

Trzeba mieæ tylko dobry pomys³ na to i w moim pomy¶le zak³ada pewn± nadmiarow± ilo¶æ danych, tyle, ¿e wtedy ka¿dy user ma zupe³nie inn± sól ni¿ inny user tego samego serwisu i na dodatek zmienia siê ona co jaki¶ czas. Dla typowego chacx0ra jest wiêc niemo¿liwe dostaæ siê na dwa konta bez realnej znajomo¶ci has³a, gdy¿ nawet je¶li odgadnie jakiej soli u¿y³em dla jednego i wygeneruje sobie "têczê" na tej podstawie to polegnie na innym userze który ma j± zupe³nie inn± i hashe s± ju¿ nie do niej. Musia³by siê dobraæ do bazy danych i tabeli, gdzie przechowywa³bym sole dla ka¿dego u¿ytkownika i znaæ dodatkowo algorytm dzia³ania generowania hasha ostatecznego. Tego script-kiddie nie potrafi± zrobiæ.
EDIT: Skoro jeste¶ adminem to chyba masz dostêp do bazy danych. Racja? To czemu nie zrobisz czego¶ odwrotnego? Ja tak zrobi³em gdy zapomnia³em has³a g³ównego admina w swoim serwisie. (admini maj± dwa has³a, jedno do logowania i dodatkowe gdy chc± potwierdzaæ co powa¿niejsze operacje, i tego drugiego zapomnia³em). Wymy¶l sobie has³o i potraktuj algorytmem hashuj±cym. Tak wygenerowany wklej na pa³ê do bazy danych w pole przechowuj±ce hash. Teraz siê logujesz

Metoda chamska i mo¿na powiedzieæ, ¿e to gwa³t webmasterski, ale wa¿ne, ¿e skuteczna