Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ceny w Warszawie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mrok
Zastanawiam sie nad przeprowadzka do Warszawy. Nasluchalem sie jednak roznych opowiesci na temat tego ze jest to najdrozsze miasto w Polsce. Mam wiec prosbe do osob mieszkajacych lub studiujacych w Warszawie o podanie jakichs widelek cenowych - ile miesiecznie nalezy wydac w Warszawie winksmiley.jpg. Tzn wynajęcie jakiegos 2 pokojowego mieszkania, komunikacja miejska, jedzenie (jeszcze nie jadam w Hiltonie), etc.

Wiem ze pytam dosc ogolnie, zadowole sie tez ogolnymi odpowiedziami. Nie chodzi mi tez o aptekarskie wyliczenia (z groszami), tylko jakies widelki.

Z gory dziekuje
nasty
Przeprowadziłem się tam na jakiś czas i powiem tak: ceny w sieciach typu biedronka, tesco, kerfur, real itd... są takie same wszędzie, czyli na rzeczy spożywcze nie wydasz więcej niż w innym miescie.
Za to za mieszkanie zapłacisz więcej. WYnajem pokoju o normalnym standardzie to jakies 800-1000 + opłaty.
Więcej też wydasz na transport (chodź transportem publicznym nie tak dużo - karta miejska to 60 zł).
Więcej zapłacisz za piwo w pubie.
Więcej zarobisz.
kosmowariat
Cytat(nasty @ 10.01.2010, 13:30:06 ) *
Więcej zarobisz.

więcej albo i nie więcej, zależy od umiejetności no i branży
nasty
Cytat(kosmowariat @ 10.01.2010, 14:17:44 ) *
więcej albo i nie więcej, zależy od umiejetności no i branży

Właśnie, że więcej.
Pracując na etacie w np. Białymstoku, zesraj się a nie zarobisz jako programista 6k zł.
W Wawie takie stawki są normą dla programisty.
Moli
Cytat
Więcej zapłacisz za piwo w pubie.

To zależy gdzie. Ja ostatnio byłem w fajnym pubie, miła atmosfera, można coś przekąsić i piwo za 5zł (dobre, czuć że nie rozrabiają z wodą).

Koszt wynajmu mieszkanie jest wyższy niż w innych miejscowościach (popatrz sobie np. na otomoto.pl dzielnice takie jak Targówek czy Tarchomin tam są niższe ceny bo to obrzeża, ale dojazd to żaden problem).

Warszawa jest może i droższa, ale daje większe możliwości.
skowron-line
Ja mieszkam od 2,5 roku w warszawie.
- mieszkanie 60m2 ( 3 pokojowe ) na mokotowie dziele z 3 osobami wychodzi po 700pln w tym internet
- karta miejska dla studenta ok 40pln
- jedzenie to wiadomo zależy co i w jakich ilościach, ceny jedzenia w sklepach to też różnie pod moim domem dość drogo ale po drodze mam market w którym kupuje.

A reszta rozrywki to wiadomo jak jedzenie zależy ile i gdzie. Średnio piwko to ok 8pln no ale są miejsca gdzie jest za 5 a są gdzie jest za 15.
W pierwszych miesiącach chodziłem z kolegami do "Remontu" na piwne wtorki. Wejście 10pln ale browar do oporu za free smile.gif.

Nie wiem co mógłbym pominąć, to takie podstawowe informację.
mrok
dziękuję bardzo za wszystkie opinie.
chlebik
Jesli potencjalnie pracowac bedziesz w luzniejszych porach (programisci czesto tak maja, ale nie jest to regula) to moze rozwaz chocby mieszkanie w jednej z podwarszawskich miejscowosci - Pruszkow/Wolomin/Brwinow/Piastow/Marki. dojechac czesto mozna pociagiem do centrum miasta szybciej niz 3 autobusami np. z Tarchomina. No i taniej o wiele.
Rastman
ja dwa lata mieszkam w Wesołej, niedaleko SKM'ki. Wynajmuję 50m2 za 1000+opłaty. Pociągiem do centrum 25 minut. Polecam:)
eai
Mieszkam od Lipca 2009 w Warszawie, w śródmieściu.

Kawalerka 30m2 - 1500zł/miesiąc (Mieszkam z dziewczyną)
Karta miejska (studencka) 90zł/3 miesiące
Jedzenie kupuje w Tesco lub Real. Sklepy osiedlowe są drogi. Nie polecam kupować w Carrefour, strasznie drogo.
Obiad na mieście ok, 20 - 30zł. Polecam szwejka na Marszałkowskiej (ceny są ok i jedzenie bardzo dobre)
Ceny w hipermarketach różnią się od tych w innych miastach.
Ceny np. w Saturnie w centrum (Złote Tarasy) są droższe niż w Saturnie w Arkadii.
Ubrać się można w miare tanio, dużo jest promocji i wyprzedaży.
Piwo w barze/pubie - ok 10zł.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.