Jest to mój pierwszy post na tym Forum i jesli nie trafiłem z tematem prosze o wyrozumiałość lub przeniesienie do odpowiedniego działu.
Rozpocząłem zabawę z PHP na podstawie książki "Od podstaw PHP4" dotarłem do rozdziału 16 - "Generacja grafiki"
No i trafiłem na mur dla mnie nie do przebycia - Tworzenie planu centrum handlowego.
Aplikacja składa się z trzech plików:
Index.html
<HEAD><TITLE>Interaktywne Centrum Handlowe</TITLE></HEAD> <FRAMESET COLS="200,*"> <FRAME NAME="sidebar" SRC="menu.html" FRAMEBORDER="No" BORDER=0 NORESIZE> <FRAME NAME="mall" SRC="blank.html" FRAMEBORDER="No" BORDER=0 NORESIZE> </FRAMESET>
Menu:
<HTML> <BODY> Podaj czego szukasz... <FORM NAME="search" ACTION="mall.php" TARGET="mall"> <INPUT TYPE="text" NAME="criteria" SIZE="15"> <BR> <INPUT TYPE="submit" VALUE="Szukaj"> </FORM> </BODY> </HTML>
Blank:
mall.php:
<?php //mall.php include "../common_db.inc"; if ($criteria!="") { $link_id = db_connect('mapping'); $query = "SELECT * FROM mall WHERE m_name LIKE '%".$criteria."%' "; } } } ?>
Baza Mysql - mapping- działa poprawnie, bo gdy zadaje to zapytanie z terminala to jest Ok, natomiast skrypt mi NIC nie wyswietla, żadnych wyników. dodam, że nieco zmodyfikowałem zapytanie szukając jakiegoś rozwiązania. Pytając bazę o 'gazety' z tabeli mall nawet w terminalu nie otrzymywałem wyników a przeciez gazety stoją jak wół w tej kolumnie.
mysql> SELECT * FROM mall WHERE m_name LIKE 'kolporter'; +------+---------+--------+-----------+----------+-----------------------------+----------+-------------------------------------------------------------------+ | m_id | m_floor | m_shop | m_name | m_phone | m_area | m_center | m_desc | +------+---------+--------+-----------+----------+-----------------------------+----------+-------------------------------------------------------------------+ | 2 | G | G2 | Kolporter | 555-6843 | 300,0,300,100,350,100,350,0 | 325,50 | gazety,magazyny,periodyki,materia?y pi?miennicze,kolportarz,prasa | +------+---------+--------+-----------+----------+-----------------------------+----------+-------------------------------------------------------------------+ 1 row IN SET (0.00 sec) mysql>
Zapytanie o gazety:
mysql> SELECT * FROM mall WHERE m_desc LIKE 'gazety'; Empty SET (0.00 sec) mysql>
Oryginalne zapytanie z książki:
$query = "SELECT m_id FROM mall WHERE m_desc LIKE '%".$criteria."%'";
Serwer apache2, Mysql5, PHP5, GD zainstalowane, edyto Bluefish.
W zasadzie wszystkie inne skrypty, chocby z książki " PHP i MySQL Tworzenie stron WWW"
działają. Znalazłem w necie kody tych skryptów, bo myslałem, że mam jakieś błędy w tekscie, których nie dostrzegam.
Dlaczego ten jeden nie wyswietla żadnych wyników , nieważne jakie zapytanie bym nie wpisał w skrypcie?