Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomóżcie wyśrodkować stronę :(
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
marzena27
Mam problem. Podaną poniżej stronę przerobiłam pod stronę szkoły, tzn. graficznie, opierając się na gotowym css, ale nie wiem jak wycentrować stronę, nie udaje mi się zwłaszcza pod mozillę. Problem mam jeszcze z dostosowaniem tekstu do przeglądarek. To znaczy ładnie wygląda oprócz IE 6 a tę jeszcze dużo ludzi posiada. Czy możecie mi pomóc??

http://www.templatemo.com/preview/templatemo_043_restaurant

Volume
to chyba zlego linka dales
marzena27
Nie, nie. To ta strona. Nie chiałam wklejać całego kodu css i html. Nie wiem po prostu co gdzie wpisać żeby w mozilli była wycentrowana. Poniżej tej strony jest do ściągnięcia cały folder z kodami.
Quantum
ale szablon z tego linku, który podałaś jest poprawnie wycentrowany winksmiley.jpg może wrzuć na żywo ten przerobiony i wtedy zobaczymy.

swoją drogą:

1. #wrapper {
  2. margin: auto;
  3. text-align: center; //dla IE
  4. }
  5. #wrapper * {
  6. text-align: left;
  7. }

1.  
  2. <div id="wrapper">
  3. tutaj zawartość
  4. </div>
  5.  
marzena27
A czy macie jakiś pomysł żeby dobrze wyglądała w IE 6? Lekko schodzi na prawo...
endr1u
Tez kiedys nie moglem wyśrodkowac strony pod IE uzywalem powyzszych rad typu text-align, margin: auto; neistety nic nie dzialalo wiec wepchalem calą stronę w <center></center> i gra -- podobno tak sie nie robi ale who cares:P
erix
Cytat
Lekko schodzi na prawo...

W IE jest problem podwójnego marginesu. Utwórz CSS dołączany warunkowo i podaj w nim nową wartość dla IE.
marzena27
Problem w tym, że nie potrafię tego zrobić. Wiem jak pracować na gotowych szablonach, ale sama już nie potrafię zrobić tego o czym piszesz...
cook
W sekcji HEAD Twojego dokumentu dodaj:
  1. <!--[if IE]>
  2. <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style_ie.css" />
  3. <![endif]-->

Następnie utwórz plik style_ie.css i tam podaj wartości dla IE. Jeżeli nie wiesz jakie wartości tam masz wpisać to proponuje jednak zapoznać się z podstawami CSS http://kurshtml.boo.pl i tam wszystko ładnie jest opisane. Wystarczy trochę chęci.

A jeżeli jesteś leń to pokaż te kody na www.wklej.org i postaram się to zrobić. tongue.gif
pedro84
Cytat(cook @ 23.01.2010, 13:19:21 ) *
W sekcji HEAD Twojego dokumentu dodaj:
  1. <!--[if IE]>
  2. <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style_ie.css" />
  3. <![endif]-->

Następnie utwórz plik style_ie.css i tam podaj wartości dla IE. Jeżeli nie wiesz jakie wartości tam masz wpisać to proponuje jednak zapoznać się z podstawami CSS http://kurshtml.boo.pl i tam wszystko ładnie jest opisane. Wystarczy trochę chęci.

A jeżeli jesteś leń to pokaż te kody na www.wklej.org i postaram się to zrobić. tongue.gif

Koleżanka mówiła o IE6... Ehhh:

marzena27, tutaj masz poprawny komantarz warunkowy tylko dla IE6.
  1. <!--[if lte IE6]>
  2. <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style_ie6.css" />
  3. <![endif]-->

Poza tym, strony w CSSie środkuje się za pomocą
  1. margin:0 auto;
  2. width:960px; // Twoja szerokość

dla elementu nadrzędnego (kontener, wrapper, jak to nazwiesz).

Pozdrawiam
Czadus
Zamiast korzystać z drugiego dołączonego stylu css, korzystam np. z takiego zapisu:

Kod
#test{
   margin: 20px 0px 20px 0px !important;
   margin: 10px 0px 10px 0px;
}

Ogólnie to tylko przykład.
pedro84
Cytat(Czadus @ 26.01.2010, 22:14:28 ) *
Zamiast korzystać z drugiego dołączonego stylu css, korzystam np. z takiego zapisu:

Kod
#test{
   margin: 20px 0px 20px 0px !important;
   margin: 10px 0px 10px 0px;
}

Ogólnie to tylko przykład.

Setki artykułów napisano już o tym, że lepiej jest używać osobny arkusz dla IE.
Czadus
Cytat(pedro84 @ 27.01.2010, 11:06:09 ) *
Setki artykułów napisano już o tym, że lepiej jest używać osobny arkusz dla IE.
Jeżeli tak, to zwracam honor, przy okazji mogę poprosić o treść takiego artykułu??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.