Witam,

potrzebuję pilnie pomocy - źle zrobiłem projekt i muszę go jak najszybciej naprawić. W wielkim skrócie:

Moja aplikacja ma na podstawie przekrojów np. z tomografii komputerowej generować obraz 3-d - czyli segmentacja + potem generowanie obrazu. Segmentacja działa dobrze.

Otrzymuję kilka przekrojów (przekroje są do siebie równoległe, oddalone od siebie o stałą wysokość), każdy z tych otrzymanych przekrojów posiada jedną lub kilka krzywych zamkniętych. Potrzebuję teraz utworzyć z tego powierzchnię 3-d na podstawie tego co mam...

A teraz tak obrazowo:

Załóżmy, że mam wazon, robię jego przekroje poziome oddalone od siebie o pewną wysokość h ... czyli przekrój na wysokości 0, h, 2h itp. Otrzymuję w wyniku jakieś okręgi ... teraz mając te okręgi potrzebuję zbudować obraz 3d smile.gif

Próbowałem z nurbs'ami ale problem jest w tym, że muszę otrzymać powierzchnię zamkniętą a nurbsy generują tylko otwartą ... kolejny problem to taki, że do nurbsów muszę dać tablicę punktów kontrolnych o wymiarach u, v ... a wiadomo, że na jednym przekroju mam np. 20 punktów a na drugim już 60 ...

Może ktoś spotkał się już z takim zagadnieniem i potrafi pomóc? Muszę to zrobić na zaliczenie projektu na studiach, trochę czasu mam mało (niestety źle zrozumiałem prowadzącego i wcześniej źle zrobiłem) ... wiadomo - jak na studia to nie musi być na tip top ale musi ogólnie działać.

Będę ogromnie wdzięczny za pomysły, porady, linki, pliki, gotowe rozwiązania, algorytmy itp.

Wiem, że już jestem blisko ... niestety na google nie potrafię znaleźć rozwiązania (pewnie gdzieś jest schowane ale ja nie mogę go znaleźć).

Z góry dziękuję wszystkim.

Pozdrawiam,
Łukasz

ps: proszę moderatorów o nie usuwanie na razie tematu - może ktoś będzie potrafił pomóc staremu koledze z forum skończyć studia smile.gif