Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] Uploadowanie pliku
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
TheaSiX
Próbuję więc zrobić prosty upload pliku z użyciem JS, PHP i AJAX. Nic skomplikowanego, nie potrzebuję żadnego paska postępu ani nic takiego.

Mam więc forumlarz na stronie, prosty, tylko wybranie pliku, przy naciśnięciu uruchamiam skrypt JS, który oczywiście wysyła zapytanie xmlhttprequest . Wszystko działa poprawnie, bo dostaję odpowiedź, ale zawsze zwraca FALSE. Wszystko dlatego, że nie mogę pobrać pliku i jego informacji w skrypcie PHP, a więc tak wygląda formularz:
  1. <form action="" method="post" enctype="multipart/form-data">
  2. <input type="file" name="file_template" />
  3. <input type="button" name="submit" value="ul" class="submit" onClick="doAjax" /></form>

1. $_FILES["file_template"]["name"];

użycie powyższego kodu nie działa, zwraca pustkę, pytanie więc jak dostać się do tego pliku z poziomu pliku od ajaxowego zapytania?

edit:

pobawiłem się jeszcze tym trochę, ale nie mogę rozgryźć jak uniknąć przeładowania strony. zamieniłem input na submit i uchwyt na onSubmit, próbowałem też uchwyt zrobić do FORM a nie INPUT SUBMIT, ale wtedy dostaje odpowiedź z ajaxa UNDEFINED. skończyły mi się pomysły
melkorm
Samym ajaxem nie wyślesz pliku ponieważ zapytanie ajaxowe zawsze wysyła nagłówek:
Kod
application/x-www-form-urlencoded

Dlatego nie odbierzesz po stronie php nic w tablicy $_FILES. No i dlatego potrzebna jest inna kontrolka która to zapytanie wyśle z innymi nagłówkami jak Flash / Java / Itp.
TheaSiX
to w takim razie na jakiej zasadzie działa to:
http://valums.com/wp-content/uploads/ajax-...demo-jquery.htm

czy tu chodzi właśnie o jQuery?

ten skrypt z linku jest zbytnio skomplikowany na moje potrzeby..
melkorm
Za pomocą ramek też można, poprostu nie wymieniłem tej kontrolki bo to wkońcu iframe winksmiley.jpg

Suma, sumarum trzeba zrobić hack'a - jakiego, to już Twój wybór,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.