Cytat(wookieb @ 31.01.2010, 22:06:35 )

Używają technologii ajax serwer nie może wysłać informacji sam z siebie do klienta (taka jest specyfika protokołu http)
ale nie musi też dostawać odpowiedzi od razu

...
Cytat(wookieb @ 31.01.2010, 22:06:35 )

Korzystają z ajaxa, flasha odpytujesz co jakiś czas serwer czy coś nowego nie przyszło do Ciebie, czyli w skrócie czy serwer posiada informacje "do odbioru" dla odpytującego klienta.
...więc nie musi odpytywać tego serwera regularnie...
Cytat(leovandamon @ 31.01.2010, 21:57:30 )

Czy coś takiego jest w ogóle możliwe za pomocą PHP i JS (AJAX)?
z tego co się orientuję jednak jakoś tego nie testowałem to można, a jak to pomału już śpieszę z odpowiedzią.
jako, że tutaj może się przydać rozwiązanie ala cron'a w php lub ogólnie żeby serwer sam u siebie w pętli sprawdzał czy ma coś wysłać to proponuję także zapoznać się z tematem który deczko się rozwinął na oftopick:
uruchamianie pliku php co 30s bez właczonego kompa - na serwiei dalej co do tego co napisałem, że nie koniecznie trzeba odpowiedź wysłać odrazu to luknij na przykład i go uruchom:
function flush_buffers(){
}
for($i=0;$i<30;$i++)
{
echo 'printing...<br />'; flush_buffers();
}
jednak tu też odsyłam do komentarzy w manualu pod funkcjami flush i ob_flush - gdyż np. w ie deczko inaczej się wyświetli - na operze już chyba od 5 wiersza dopiero wyświetla, na mozilli odrazu (ale to są różnice w wyświetlanu strony w przeglądarkach tylko)
zresztą co tu dużo się rozpisywać - luknij i poczytaj tutaj:
HTTP Streaming - masz tam też linki... w dużym skrócie ogólna idea jest taka, że nawiązujesz połączenie i nie udzielasz odpowiedzi dopóki coś się nie stanie - zostawiasz otwarte połączenie... ogólnie taką komunikację można oprzeć na ajax'ie lub dhtml'u... w podanym linku są też odnośniki do takich projektów jak np.
Ajax Push Engine i kilku innych...
ps. a propo samego dhtml'a i sprawdzania czy już jest uzyskana odpowiedź (załączona biblioteka w całości) temat był poruszany tutaj:
[JavaScript]Załączanie prototype poprzez js - zamiast skryptu w dhtml'u można przesłać json'a