marek71_33
2.02.2010, 12:51:07
Witam!
Mam dwie tabele MySQL publikacje i wydarzenia z takimi samymi nazwami kolumn, czyli id, temat, opis, data... itd,
Teraz pojawia się wątpliwość odnośnie budowy strony. Chodzi mi o to czy lepiej będzie dla każdej tabeli tworzyć osobną podstronę, czy może utworzyć widok UNION i połączyć te dwie tabele w jedną i wyświetlać je na jednej stronie (wtedy potrzebna była by jeszcze jedna kolumna np, dział). Wątpliwość dotyczy wydajności obu rozwiązań, bo przewiduję, że z czasem wpisów będzie bardzo dużo
Proszę o opinie. Pozdrawiam
bełdzio
2.02.2010, 13:02:14
Jeśli dane z obu tabel będą wyświetlane na tej samej podstronie to nie powinno być problemu z połączeniem zawartości obu tabel - jedynie ewentualnie kwestie semantyczne. Co do wielkości bazy to raczej nie musisz się martwić ;-)
marek71_33
2.02.2010, 13:08:32
Zapomniałem napisać, że na podstronie z widokiem będę robił select, żeby w zależności od linka wyświetlały się albo publikacje albo wydarzenia - nigdy jedne i drugie razem.
A o wielkość bazy się nie martwię tylko o wydajność, bo tam będzie pole z bardzo długimi tekstami i nie wiem czy jak zrobię UNION to nie będę długo czekał, aż na stronie pokaże się wynik