Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]SERVER['REQUEST_URI'] pobiera tylko pierwsza zmienna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fpierf
Witam,
zaczne od opisania problemu.: Mam strone na ktorej niektore podstrony wymagaja zalogowania, i jezeli uzytkownik wejdzie na taka strone bez uprzedniego zalogowania zostaje automatycznie przekierowany na strone logowania, ktora po podaniu prawidlowego hasla wraca na strone uprzednio wybrana. Wykorzystuje do tego funkcje SERVER['REQUEST_URI'];. Na pierwszy rzut oka wszystko wyglada OK, ale jak w adresie sa dwie zmienne (np.index.php?id=zmienna&zmienna2=cos) to owszem przekierowuje spowrotem na strone, ale tylko na index.php?id=zmienna zamiast index.php?id=zmienna&zmienna2=cos.
Moj kod wyglada tak :
Kod
<?php
if ((isset($_SESSION['admin_logged']) &&
      $_SESSION['admin_logged']) != "" ||
    (isset($_SESSION['admin_password']) &&
      $_SESSION['admin_password'] != "")) {
  } else {
  $redirect = $_SERVER['REQUEST_URI'];
  header("Refresh: 0; URL=index.php?id=login&redirect=$redirect");
  die();
}
?>

z gory dziekuje

nospor
1) dzieje się tak,gdyż & z drugiego linka traktowany jest jako & dla pierwszego linka
poczytaj: http://pl2.php.net/manual/pl/function.urlencode.php

2) nie podawaj redirecta w linku bo ktos ci kiedyś kuku zrobi. Wykorzystuj do tego np. sesję
fpierf
Poczytalem manuala, ale nie zabardzo mi to pomoglo w moim problemie. Nadal nie wiem jak moge przekazac dwie zmienne. Moglbys mi to napisac w postaci kodu, bo ja chyba za slaby jeszcze jestem zeby na to wpasc... bo chyba jest to wykonalne, prawda questionmark.gif?

nospor
Cytat
bo chyba jest to wykonalne
Tak. Po to dalem ci linka do manuala bys do niego zajrzał. masz tam podany niemalze identyczny przyklad co ty i pokazali jak nalezy to zrobic...
fpierf
jak wspominalem wyzej juz czytalem manuala i nie dzialalo,
ale jak sie teraz okazalo nie dzialalo przez zwykla literowke, ale samo rozwiazanie pomoglo...

wielkie dzieki za szybka odpowiedz ; PLUSIK odemnie winksmiley.jpg

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.