Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]brak polskich znaków podczas pobierania z bazy i wyświetlania na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
imysz
Witam.
Szukałem odpowiedzi na to pytanie, ale nie potrafię dalej sobie z tym poradzić..

W phpmyadmin normalnie wyświetlają się polskie znaki, mam ustawione tam utf8_polish_ci, ale podczas wyświetlania na stronie już pojawiają się znaki zapytania. Dokument *.php ma zadeklarowaną stronę kodową utf8 i podczas pisania w edytorze polskie znaki pojawiają się normalnie, tylko podczas pobierania z bazy jest błąd. Da się to jakoś rozwiązać ?

pozdrawiam
lnn
cos kiepsko szukales...

dodaj to po wybraniu bazy
  1. mysql_query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");

T: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=141414
imysz
próbowałem już tego. Po dopisaniu tej linijki nadal nie wyświetla polskich znaków i dodatkowo pokazuje taki błąd:

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'SYSTEM'@'localhost' (using password: NO) in F:\www\Filmy\rezultat.php on line 43

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in F:\www\Filmy\rezultat.php on line 43
lnn
a dodales to po polaczeniu z baza czy przed? bo widze ze nie masz uprawnien do korzystania z niej?
imysz
  1. $db = new mysqli('localhost', 'mysz', 'haslo', 'baza');
  2.  
  3. mysql_query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");

co w takiej sytuacji ?
lnn
no skoro uzywasz mysqli to pewnie i w tym co ci podalem musisz zmienic na mysqli zeby bylo poprawnie tongue.gif
imysz
na coś takiego ? :

1. mysqli_query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");

to pojawia się taki błąd:

Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in F:\www\Filmy\rezultat.php on line 45
lnn
o ile dobrze widzialem gdzies kiedys jakis tutorial to mysqli inna ma skladnie niz mysql ale skoro korzystasz z niego to wiesz jak stworzyc zapytanie winksmiley.jpg
ja nie korzystam to nie pomoge..
imysz
już wiem jak.

1. $nazwa_bazy-> query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");

dziękuję za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.