imysz
2.02.2010, 20:25:01
Witam.
Szukałem odpowiedzi na to pytanie, ale nie potrafię dalej sobie z tym poradzić..
W phpmyadmin normalnie wyświetlają się polskie znaki, mam ustawione tam utf8_polish_ci, ale podczas wyświetlania na stronie już pojawiają się znaki zapytania. Dokument *.php ma zadeklarowaną stronę kodową utf8 i podczas pisania w edytorze polskie znaki pojawiają się normalnie, tylko podczas pobierania z bazy jest błąd. Da się to jakoś rozwiązać ?
pozdrawiam
cos kiepsko szukales...
dodaj to po wybraniu bazy
mysql_query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");
T:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=141414
imysz
2.02.2010, 20:36:24
próbowałem już tego. Po dopisaniu tej linijki nadal nie wyświetla polskich znaków i dodatkowo pokazuje taki błąd:
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'SYSTEM'@'localhost' (using password: NO) in F:\www\Filmy\rezultat.php on line 43
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in F:\www\Filmy\rezultat.php on line 43
a dodales to po polaczeniu z baza czy przed? bo widze ze nie masz uprawnien do korzystania z niej?
imysz
2.02.2010, 20:45:19
$db = new mysqli('localhost', 'mysz', 'haslo', 'baza');
mysql_query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");
co w takiej sytuacji ?
no skoro uzywasz mysqli to pewnie i w tym co ci podalem musisz zmienic na mysqli zeby bylo poprawnie
imysz
2.02.2010, 21:10:30
na coś takiego ? :
mysqli_query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");
to pojawia się taki błąd:
Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in F:\www\Filmy\rezultat.php on line 45
o ile dobrze widzialem gdzies kiedys jakis tutorial to mysqli inna ma skladnie niz mysql ale skoro korzystasz z niego to wiesz jak stworzyc zapytanie

ja nie korzystam to nie pomoge..
imysz
2.02.2010, 22:25:14
już wiem jak.
$nazwa_bazy-> query("SET NAMES 'utf8' COLLATE 'utf8_polish_ci'");
dziękuję za pomoc