Danielcom
3.02.2010, 21:37:50
Witam,
mam problem jak w temacie, potrzebuję zegarek który wyświetli się po klinkięciu np. linka natomiast po wybraniu godziny wstawi ją do formularza w pole tekstowe. Fajnie by było gdyby można było zrobić kalendarz i taki zegarek w jednym. Coś na wzór tego który znajduje sie w phpmyadmin przy polu datetime.
Ma ktoś z Was pomysł jak zrobić coś takiego ?
marck
3.02.2010, 22:34:36
Po pierwsze:
rzuć okiem na manual PHP funkcje daty i czasu. Jeśli chcesz sobie wczytać bieżący czas wykonania skryptu wystarcz funkcja date('Y-m-d H:m:s'), dokładniejsze to timestamp, time i microtime. Jednakże: PHP NIE NADA CI SIE JAKO ZEGAREK. Czemu? Bo skrypty php wykonują się w momencie załadowania strony tzn. jeżeli otworzyłeś stronę php 10 min temu to na zegarku będziesz miał właśnie taki czas - sprzed 10 min, no chyba że zrobisz refresh strony co 1. sekundę, ale widownia po 1 minucie padnie na "padakę" lepszym rozwiązaniem będze javascript.
webspy
3.02.2010, 22:45:31
Mi też się wydaje, że javascript będzie tutaj odpowiednim rozwiązaniem ale niestety w te klocki nie mogę pomóc.
Może opiszesz co dokładnie chciałbyś zrobić z tą datą, jeśli chcesz wkleić wybraną datę przez użytkownika do <textarea > to jak najbardziej java.
Nie jestem też najlepszy w php i inne sprawy ale takie jest moje skromne zdanie, kiedyś mi wpadł w ręce skrypt w java że wklejało do textarea czy tez input wybrane wartości.
Danielcom
3.02.2010, 23:02:40
Przepraszam, ale zapomniałem dopisać jednej sprawy. Napisałem zegarek ale chodzi o wybranie daty i godziny, i raczej nie bedzie do godzina aktualna. Chodzi o stworzenie formularza startów. Czyli start zawodnika to data godzina . Koniec biegu to data godzina. Teraz mam zrobiony kalendarz włąsnie w php, ale męczące jest wpisywanie godziny w formacie godz:min:sek. Ten proces chciałem skrócić poprzez "wyklikanie" w po za tym bede pewien, ż edo bazy zapisze się dokładnie to co chcę.
ps. nie wiem czy to wina mojej przeglądarki czy z forum coś się dzieje, ale nie mogę poprawić nic w swoich postach (brak kursora w poluedycji) przy pisaniu jest to samo.
marck
3.02.2010, 23:12:25
Jeśli ci chodz tylko o date startu i date końca, to robisz sobie button start a w value=echo date('Y-m-h H:m:s') lub onclick to samo w przypadku zakoncz mozesz tez uzyc timestamp, choć musisz się wtedy pobawic w konwersję
Danielcom
3.02.2010, 23:53:38
Można tak zrobić, ale nie w moim przypadku. Dane mogą byc wpisywane do komputera z kilku dniowym opóźnieniem, więc wczorajsze starty zapisujac dzisiaj nie mogę używać funkcji date() muszę miec możliwośc wstawienia daty i godziny niezależnej od zegarka w komputerze. Ogólnie wystarczyły by 3 listy rozwijane, i połączenie tego później e jedną zmienną, lecz jest to uciażliwe, przy dużej ilosci startów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.