Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: UTF8 w JS
Forum PHP.pl > Forum > PHP
qbas-s
Mój problem polega na tym, że jak wczytuje plik php w którym są polskie znaki poprzez funkcję JS:

function getData(dataSource, divID)
{
if(XMLHttpRequestObject)
{
var obj = document.getElementById(divID);
XMLHttpRequestObject.open("GET", dataSource);
XMLHttpRequestObject.onreadystatechange = function ()
{
if (XMLHttpRequestObject.readyState == 4 &&
XMLHttpRequestObject.status == 200)
{
obj.innerHTML = XMLHttpRequestObject.responseText;
}
}
XMLHttpRequestObject.send(null);
}
}

to mam krzaczki.
Ogólnie na stronie mam polskie znaki(prawie cała strona w php jest zrobiona) tylko w tym konkretnym przypadku nie mam.

Proszę o pomoc
Pozdrawiam
szalik
<script type="text/javascript" charset="utf-8">
skrypt
</script>

questionmark.gif
qbas-s
również nie działa:/

W tym samym pliku mam również funkcję php do pobierania danych z MySql. Wygląda to tak jakby JS blokował dostęp. Wywala mi coś takiego:

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in C:\usr\www\pr_inz\public\user_panel\choose_cat.php on line 7

Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in C:\usr\www\pr_inz\public\user_panel\choose_cat.php on line 7

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\usr\www\pr_inz\public\user_panel\choose_cat.php on line 8

Jak sobie z tym poradzićquestionmark.gif?
szalik
JS blokował dostęp, e e. Dostęp zabroniony do bazy dla usera ODBC, sprawdź nazwe bazy, adres (localhost ustaw), może spróbuj dać jakieś hasło i je ustawić, albo sprawdzić czy dobry user (spróbuj root).

A co do tego jsa, sprawdź czy wszystkie pliki mają kodowanie UTF-8, spróbuj w phpie moze
Kod
mb_internal_encoding( "UTF-8" )

...
qbas-s
ale poza js php normalnie współpracuje z mysql - wszystkie formalności związane z mysql są prawidłowo dokonane.

Co do kodowania problem rozwiązany:)

XMLHttpRequestObject.overrideMimeType('text/html; charset=UTF-8');

zamiast UTF miałem ISO:)

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.