aso824
7.02.2010, 21:15:51
Witam.
Posiadam 2 serwery (w jednej firmie, współdzielone płatne) - oba o prawie takich samych parametrach. Jeden obsługuje moją stronę domową (czyli jest mój prywatny - zwykle ma b.małe obciążenie), a na drugim stoi forum (akurat on należy do kolegi, ale ja administruję). Serwer dla siebie kupiłem pół roku temu, wtedy również na prośbę uzyskałem usługę cron (z której obecnie nie korzystam). Lecz na drugim serwerze już administratorzy nie chcieli mi aktywować tej opcji.
Teraz moje pytanie: jak wykorzystać cron z pierwszego serwera do uruchamiania cyklicznie jednego, małego pliku na drugim (nie zwraca niczego, zwykle czas trwania skryptu to poniżej sekundy). Myślałem nad wykorzystaniem CURL-a, lecz nie wiem czy to będzie odpowiednie (nawet nie wiem jak to wykonać).
Prosiłbym o porady i pomoc.
aso
Norbit_24
7.02.2010, 21:50:30
W cron na tym serwerze gdzie masz to udostepnione wbijasz:
w komendzie:
Kod
/usr/bin/lynx --dump http://domena/plik.php
jeśli ma się wykonywać np. co 10min to dajesz w minutach:
Kod
*/10
Jakby coś nie było jasne to pisz.
Pozdr
gcdreak
7.02.2010, 23:24:22
Przy takim podejściu warto dodać jakiś klucz przesyłany metodą GET, aby ktoś nie wykonywał tego pliku z zewnątrz.
aso824
8.02.2010, 16:33:22
Oczywiście mam takowe zabezpieczenie.
Chodziło mi o coś innego - mam dostęp na tym serwerze do crona, lecz... z poziomu DirectAdmina (mogę wywołać jedynie pliki ze swojego serwera...).
Myślałem nad jakimś skryptem w PHP który by to wykonywał, lecz pojęcia nie mam jak...
Oczywiście ten skrypt byłby wywoływany przez crona (ustawionym w Direct Admin).
Czekam na odp., aso.
zegarek84
8.02.2010, 18:08:40
jeśli masz url_open to możesz po prostu zamiast pliki podawać adres strony do funkcji typu
file_get_contents i pochodnych, jeśli nie to funkcje typu fsockopen lub curl - przy pomocy tych funkcji możesz pobierać treść z innych stron - co za tym idzie uruchomić inne strony odpalając swój plik php na serwerze...
aso824
8.02.2010, 18:28:40
Czy ten kod:
<?php
$ch = curl_init('http://mojastrona.pl/skrypt.php');
curl_exec($ch);
curl_close($ch);
?>
Wykona to co chcę? I przyjmując że skrypt.php wykonuje się 1 sekundę, ile będzie trwało wykonanie powyższego skryptu?
No i dużo to obciąża procesor (mam limity :/) ?
Cytat
Chodziło mi o coś innego - mam dostęp na tym serwerze do crona, lecz... z poziomu DirectAdmina (mogę wywołać jedynie pliki ze swojego serwera...).
Przecież wklepując odpowiednią komendę możesz wykonać coś z zewnątrz. Albo lynxem, albo wgetem. Masz kilka możliwości.
aso824
9.02.2010, 21:05:23
Co ciekawe - nie...
Mogę jedynie podać ścieżkę do skryptu PHP (ten DirectAdmin jest jakiś dziwny; ma trochę pozmieniane od oryginału).
Czy taki skrypt to ogarnie? Nie chcę dostać blokady za przekroczenie obciążenia procesora :/
To nie możesz zapytać po prostu admina, w jaki sposób masz to wywołać? Korzystasz ze zmodyfikowanych wersji ogólnodostępnych narzędzi, do których nie mamy dostępu...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.