Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nazwa uzytkownika Systemu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dawsaw
Witam.
Mozna w php odczytac nazwe uzytkownika systemu i jesli tak to w jakis sposob?

Nie chodzi mi o nazwe komputera
// gethostbyaddr($_SERVER['REMOTE_ADDR'])
Tylko o nazwe aktualnie zalogowanego uzytkownika na tym kompie

dzieki za pomoc. Pozdrawiam
orson
witam ...

serwer apache lub iis dzialaja na zasadzie service/demon wiec sa ponad userami ... to znaczy ze do dzialania serwera nie jest wymagane logowanie usera ... wiec sie nie da ... mozna tylko przez wykonanie polecenia [exec] i listowac userow i przetworzyc wynik ...

cya
Jabol
orson, ależ da się (conajmniej pod unixem, a Pan dawsaw nie określił). Pzecież demony też działają jako użytkownicy (chociażby jako www, httpd, root (sic!) albo uniwersalny deamon).
Poczytaj w manualu o funkcjach z serii posix.
czachor
a po co 2 tematy? http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=13940
RoVeR
To się chyba da pobrać przez js, ale tylko w "wspaniałym i bespiecznym" Microsoft Internet Explorer, a potem byś wysłał do funkcji w php.
Jabol
ale sory, o czym my mówimy? o pobraniu nazwy użytkownika przeglądającego strone czy użytkownika, który obsługuje proces po stronie serwera?
RoVeR
Jedni o tym, drudzy o tym
Jabol
prosze nie odpowiadać na temat do sprecyzowania przez autora tematu.

//ok, to lubie, po co robić problemy biggrin.gif . Czyli wracamy do dyskusji
dawsaw
Myslalem o pobraniu nazwy użytkownika przeglądającego strone.

Podam przyklad -> na serwerze X jest strona Y, na niej chce wypisac nazwe uzytkownika Z laczacego sie ze swojego komputera W z serwerem X w celu obejzenia strony Y .

czyli chce znac nazwe uzytkownika Z korzystajacego z komputera W
Z@W <- chodzi mi o to Z winksmiley.jpg
orson
witam ..

nie da sie samym php ... pozatym nie widze sensu takiego czegos ... ale jak bardzo chcesz to zainteresuj sie certyfikatami ... wtedy jednoznacznie identyfikujesz usera oraz kompa z ktorego sie laczy ...

cya
Chewolf
[php:1:7b3868df7f]<?php
print(get_current_user());
?>[/php:1:7b3868df7f]
arogancik
jakbyś przetestował to ci zwraca uzytkownika przez którego działa www albo php, a nie zalogowanego na kompie łączym sie z www, no chyba ze ja coś źle zrobiłem albo nie rozumiem biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.