Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: WordPress, Google - jak zmusić do reindeksacji?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kocurro
Witam,

dzisiaj przychodzą z prośbą o poradę. Problem pewnie dotyczy wielu innych użytkownik, niektórzy pewnie nie są jego świadomi (tak samo jak ja nie byłem świadomy), a przedstawia się on następująco:

Mam blog na WordPressie, 29 stycznia napisałem pewną notkę, jakiś czas potem (coś koło 3 lutego) dokonałem edycji notki, poprawiłem jej tytuł i parę błędów, które się wkradły. Niestety Google zdążyło zaindeksować poprzednią notkę i w wynikach wyszukiwania pojawia się ona z błędem.

Czy można jakoś zmusić Google by aktualizowało takie wpisy? Może muszę coś w konfiguracji zmienić albo dodać jakąś wtyczkę?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie - pół godziny szukałem na Google i nie mogłem znaleźć rozwiązania (choć istnieje szansa, że złe zapytania wpisywałem a ktoś mądrzejszy skleci lepsze zapytanie i znajdzie rozwiązanie). Jeśli ktoś miałby dla mnie gotowe rozwiązanie to z wdzięczności zasypię pochlebstwami smile.gif

Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz
PawelC
najlepsze rozwiązanie to dopalić notkę przy pomocy SWL, efekt murowany smile.gif Jak chcesz daj znać na PW to dopalę przez SWL, bo mam mase punktów, których nie wykorzystuje.

Oprócz SWL możesz również, dodać do katalogów link do notki, choć nie zawsze katalogi przyjmują linki do podstron. Jeszcze jeden pomysł to link na forum PiO w stopce, strona po dodaniu do stopki na ogół na następny dzień jest w indeksie smile.gif Jak coś mam tam prawie 3k postów, także mogę udostępnić miejsce na Twój link. Później można jeszcze pingować itp, jest masa sposobów smile.gif
wojtekGT
Robot Google musi ponownie wrócić na stronę i wtedy ją ponownie zaindeksuje. Zrób jak pisze @ExPlOiT - LINKI, chociaż pozycjonowanie SWL jest teoretycznie niezgodne z wytycznymi wyszukiwarki Google.
Daiquiri
Ewentualnie skorzystaj z narzędzi dla webmasterów od google.
PawelC
Miałem myśli dopalić przy pomocy SWL do momentu indeksacji, później już nie. Bo chodzi tylko o reindeksacje wpisu. W ciągu ostatnich kilku lat pozycjonowałem strony, i zawsze korzystałem z tego sposobu, i nigdy nie dostałem żadnej kary za to.
wojtekGT
Mówię po prostu, że Google zakazuje używania SWL, ale raczej kary za takie działania nie nałoży, bo jak ? W takim przypadku wszyscy podpinaliby konkurencję pod SWL...no ale to taka uwaga poza nawiasem.

vokiel
Plik robots i zablokowanie dostępu do błędnej strony.
Usunięcie z google webmaster tools.
wojtekGT
Cytat(vokiel @ 10.02.2010, 16:09:14 ) *
Plik robots i zablokowanie dostępu do błędnej strony.
Usunięcie z google webmaster tools.

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale co on ma zablokować ?

Dodał błędną notkę, google ją zaindeksował jako podstronę, edytował notkę, ale adres podstrony nie zmienił się.
vokiel
Jeśli adres strony się nie zmienił to co google źle zaindeksowało? Kawałek opisu?
Dodaj mapę witryny, ustaw częstsze odświeżanie i po paru dniach opis powinien się zmienic.

@wojtekGT
Zablokowanie dostępu do danej strony dla robota google spowoduje, że strona przestanie się pojawiać w wynikach, następnie odblokowanie (dodanie na nowo) powinno załatwić sprawę.
PawelC
Cytat
Mam blog na WordPressie, 29 stycznia napisałem pewną notkę, jakiś czas potem (coś koło 3 lutego) dokonałem edycji notki, poprawiłem jej tytuł i parę błędów, które się wkradły. Niestety Google zdążyło zaindeksować poprzednią notkę i w wynikach wyszukiwania pojawia się ona z błędem.
Cytat
Jeśli adres strony się nie zmienił to co google źle zaindeksowało? Kawałek opisu?

Właśnie, możesz zrobić tak jak vokiel mówi, ale możesz też skorzystać z serwisu autopinger.com smile.gif

Kocurro
Witajcie,

dzięki za świetne pomysły smile.gif

Kilka pytań:
- vokiel: mapa witryny czyli sitemap ?
- vokiel: a częstsze odświeżanie to jak mogę ustawić ?
- ExPlOiT: jak skorzystać z tego autopinger i co to jest ? smile.gif Podejrzewam, że coś związanego pingback i trackback ale te technologie to dla mnie czarna magia jak na razie biggrin.gif

Pozdrawiam,
Łukasz
vokiel
1. Tak, sitemap
2. W sitemap dla każdego linku masz coś na wzór:
  1. <url>
  2. <loc>http://blog.vokiel.com/log-class-klasa-loggera-zdarzen</loc>
  3. <lastmod>2010-02-01T22:01:37+00:00</lastmod>
  4. <changefreq>weekly</changefreq>
  5. <priority>0.2</priority>
  6. </url>

Dla danego linku jako czas ostatniej aktualizacji ustawiasz aktualny czas, częstotliwość aktualizacji ustawiasz np na daily, piorytet na 0.9.
Jak już google poprawi, to ustaw tak jak było na początku.
Jeśli masz Wordpress'a, to do tworzenia mapy witryny możesz użyć gotowych wtyczek, np: Dagon Design Sitemap Generator lub Google XML Sitemaps
wojtekGT
Cytat(vokiel @ 11.02.2010, 09:03:06 ) *
@wojtekGT
Zablokowanie dostępu do danej strony dla robota google spowoduje, że strona przestanie się pojawiać w wynikach, następnie odblokowanie (dodanie na nowo) powinno załatwić sprawę.

ciekawy sposób winksmiley.jpg

ale to chyba da tą samą skuteczność, jak robot ponownie powróci na witrynę i 'zreindeksuje' daną podstronę. Wydaje mi się, że dłużej będzie trwać wyindeksowanie i ponowne zaindeksowanie.
PawelC
Wejdź tutaj: http://pingomatic.com/ wpisz nazwę i adres tej notki, na dole gdzie masz do zaznaczania weź check all, i na dole potwierdź smile.gif wyślesz ping również do google, dzięki czemu odwiedzi adres tej notki, tak rób 2-3 razy dziennie do skutku smile.gif Ja tak zaindeksowałem 100k podstron w parę dni smile.gif
Kocurro
O jak fajnie widzę, że wordpress automatem wysyła mi do pingomatica. Ale mimo to skorzystam chętnie z Twojej podpowiedzi smile.gif

Proszę powiedz jeszcze znasz jakieś polskie serwisy do których warto puszczać takiego pinga ?

Pozdrawiam.
PawelC
Najważniejsze to puszczać ping do google, bo o niego głównie chodzi, a reszta to na ogół boty serwisów blogowych i jedyne co robią to serwer obciążają smile.gif

Jak masz cron, to w ogóle jesteś na wygranej pozycji smile.gif wystarczy kilka linijek kodu + cURL i sprawa załatwiona.
Kocurro
Dzięki Ci dobry człowieku - niech Ci Pan Bóg w dzieciach wynagrodzi smile.gif
PawelC
Heh dzięki, ale z nimi poczekam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.