Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [linux] slackware9.1
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
hwao
Problem:
Slackware 9.1(2cd) nagrany na hdd nowo utworzonej partycji (format: ReiserFS) wlancza się i dalej leci z tymi testami nastepnie wyskakuje mi logowanie loguje sie login//haslo i niestedy widze cos na ksztalt dos'a (chyba pod linuxem nazywa sie to shell winksmiley.jpg ). Czemu system nie chce sie wlonczyc w graficzej formie? i jak mam zrobic aby sie wlanczal smile.gif
BzikOS
startx
hwao
Cytat
startx

Taka komenda nie istnieje smile.gif ( wpisywalem ja po zalogowaniu)
Jak dale startx to pojazala sie kolejna troche dluzsza lecz tamta tez nie działa.
BzikOS
A zainstalowałeś X'y w ogóle? snitch.gif
hwao
Cytat
A zainstalowałeś X'y w ogóle? snitch.gif

Jeżeli to sie instaluje standartowo to na poczatku dalem full smile.gif jezeli to sie gdzies potem odznaczalo mozliwe ze to pominelem winksmiley.jpg
Chyba ze to sie jakos osobno instaluje?
Cudi
Jeśli wybrałeś wszystkie pakiety podczas instalacji, i wybrałeś domyślne środowisko graficzne (instalator powinien o to zapytać) wtedy startx będzie działało. Jeśli nie spróbuj wpisać komendę pkgtool, doinstalować pakiety związane z x'ami znajdujące się na cd ze slackiem (na początek serie x, xap, kde i ew. kdei). Następnie jeszcze w pgktool w menu powinno być narzędzie do odpalania skryptów instalacyjnych, jednym z nich będzie wybór domyślnego środowiska graficznego. Potem już startx (ew. xf86cfg -textmode w celu konfiguracji) i powinno ruszyć.
Jabol
a dałeś może xf86cfg -textmode?

//edit: niesprawiedliwe, czemu ja zawsze jestem drugi
hwao
jedyna komenda z tym x:
startxtce4
Ale to wywala blad w lini 33:
xinit: not found

Chyba bedzie trzeba sprobowac nagrac jeszcze raz. Probowalem oba sposoby i nic.
patrycjusz
hej smile.gif
polecenie
XFree86 -configure
winksmiley.jpg i pozniej startx winksmiley.jpg
pozdro smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.