Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak sprawdzić kto mnie shakowal?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pitreq
Wiem, ze po logach ale jak dokladnie? skad mam wiedziec jak ten ktos sie wlamal?
Fifi209
Cytat(pitreq @ 18.02.2010, 09:33:47 ) *
Wiem, ze po logach ale jak dokladnie? skad mam wiedziec jak ten ktos sie wlamal?

Ja w Webservie (z tego co pamiętam) w katalogu z logami miałem plik access.log i tam było wszystko, co, kto i kiedy.
pitreq
no mam logi ale tam nie jest pokazane w jakim pliku jest dziura ;/
Fifi209
Cytat(pitreq @ 18.02.2010, 11:12:41 ) *
no mam logi ale tam nie jest pokazane w jakim pliku jest dziura ;/

A to myślałeś, że w logach będziesz miał np. :

[9:26 18-02-2010] index.php 83.123.46.23 wkrada się przez dziurę w linii 45, aby temu zapobiec zastosuj filtrowanie zmiennej użytej w w/w linii.

?

Musisz sam przeglądać kto co wpisywał w przeglądarce, zabrać pod uwagę ip z którego to zostało wykonane etc.
pitreq
w logach jest co haker wpisywal w przegladarce?
Fifi209
Cytat(pitreq @ 18.02.2010, 11:35:58 ) *
w logach jest co haker wpisywal w przegladarce?

Jak mnie wku...(wkurzają) takie posty...
Masz ciężko to sprawdzić? Nie tylko hacker ale cały ruch masz pokazany na stronie.
pitreq
przegladam logi i nie widze jakos tego...

np.
79.186.166.18 - - [18/Feb/2010:00:12:20 -0800] "GET /img/but/button_2.gif HTTP/1.1" 200 21343 "http://www.ligabbva.pl/" "Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2) Gecko/20100115 Firefox/3.6 (.NET CLR 3.5.30729)"
Pilsener
A skąd wiesz, że ktoś się włamał? Może przypadkiem coś skasowałeś/majstrowałeś albo masz jakiegoś wirusa, który dokleja swój kod do strony. Radzę nawiązać współpracę z kimś, kto się na tym zna lub zamówić audyt bezpieczeństwa aplikacji www.
pitreq
wiem, bo pozmienial tresc newsow lub w ogole je wykasowal... wole sie sam nauczyc zabezpieczac strone na przyszlosc...
Pilsener
A nie zrobił czasem tego ktoś, komu dałeś login i hasło? Może ktoś podsłuchał hasło i login wpisywane z Twojego komputera? Poza tym nie licz na wysokie bezpieczeństwo w przypadku darmowych i popularnych skryptów, nie napisałeś nawet jakie to oskryptowanie, ale jeśli coś w stylu tego, co można znaleźć na co dzień w sieci to nawet nie opłaca się tego łatać, lepiej już napisać od nowa lub po prostu zainwestować w rozwiązanie profesjonalne, jak nie zapłacisz to nigdy nie możesz niczego wymagać czy oczekiwać.
pitreq
boze chyba nikomu nie dawalem hasla... skrypt byl kupiony, mcms sportowy... pozniej kilka rzeczy sam dopisalem i na to wyglada ze gdzies jest dziura...
erix
No to jest pewnie dziura...

Ale jak nie masz odpowiednich logów, to możesz co najwyżej zgadywać. Zerknij do wątku poświęconemu bezpieczeństwu skryptów, jest przyklejony w którymś dziale.
pitreq
mam logi, tylko czego mam dokladnie szukac? nie widac w nich nic jakby ktos kombinowal cos z zapytaniem sql
Kshyhoo
Może umożliwiły to skrypty reklam, czasem tak patafiany robią.
pitreq
mam zwykle reklamy bez zadnych java czy iframe
erix
Cytat
mam logi, tylko czego mam dokladnie szukac?

Niestandardowych wywołań skryptów, np. z parametrem asd=http://obcy.ufo/casasdasd.txt - takie coś, to na 99% backdoor.

Nie dostaniesz gotowej recepty, bo audyt, to nie jest coś, co pasuje do każdego przypadku, poza tym - to jest normalna usługa, z której niektóre osoby normalnie się utrzymują.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.