Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zapis danych z formularza do tablicy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
micha12344
witam...
mam tablice i chcialem w ten sposob wrzucic dane do niej...ale niebardzo wiem jak...pomożcie....

oto moja tablica:

CODE
$param=array();
$param[0]=array('fid'=>1, $_POST'fvalue-string'=>'jajko'); //
$param[1]=array('fid'=>2, $_POST'fvalue-int'=>'45' ); //
$param[2]=array('fid'=>3, $_POST'fvalue-int'=>'2' ); //
$param[3]=array('fid'=>4, $_POST'fvalue-int'=>'2' ); //
$param[4]=array('fid'=>5, $_POST'fvalue-float'=>'10'); //

a w ten sposob myslelem ze to zrobie ale jednak to niebedzie tak...jak to zrobic poprawnie??

<form action="nowa.php" method="post"
Produkt1::
<input name="param[0]"/>
Produkt2::
<input name="param[2]"/>
....
....
....itd...
......

juz sobie jakos poradzilem...a odpowiedz na moje pytanie powinna wygladac tak::

CODE
$param[0]=array ('fid'=>1, "fvalue-string" => $_POST['fvalue-string']);
blooregard
Jeśli bawisz się z Allegro WebAPI (a na to wskazują klucze w tablicy smile.gif ), to wiedz, że musisz ją wypełnić całą, zgodnie z tym, co masz napisane tu:
http://allegro.pl/phorum/read.php?f=327&am...8819&t=8819

Zwracaj uwagę na ten wątek, bo Allegro często dokonuje zmian, które powodują problemy z działaniem skryptów korzystających z WebAPI i nie bardzo przejmują się kompatybilnością wsteczną.
micha12344
a skad mozna wziac wartosci odpowiadajace polom 'fid'=>4, "fvalue-int"=> questionmark.gif? i kolejnym nastepnym??
blooregard
Nie rozumiem, o co Ci chodzi.
Tablica parametrów aukcji ma następującą postać:
  1. //tablica parametrow aukcji
  2. private $_params = array(
  3. //tytul aukcji
  4. 0 => array('fid'=>1 , 'fvalue-string'=>'', 'fvalue-int'=>'', 'fvalue-float'=>'', 'fvalue-image'=>'', 'fvalue-text'=>'', 'fvalue-datetime'=>'', 'fvalue-boolean'=>''),
  5. //kategoria aukcji
  6. 1 => array('fid'=>2 , 'fvalue-string'=>'', 'fvalue-int'=>'', 'fvalue-float'=>'', 'fvalue-image'=>'', 'fvalue-text'=>'', 'fvalue-datetime'=>'', 'fvalue-boolean'=>''),
  7. //data rozpoczecia
  8. 2 => array('fid'=>3 , 'fvalue-string'=>'', 'fvalue-int'=>'', 'fvalue-float'=>'', 'fvalue-image'=>'', 'fvalue-text'=>'', 'fvalue-datetime'=>'', 'fvalue-boolean'=>''),
  9. //czas trwania aukcji
  10. 3 => array('fid'=>4 , 'fvalue-string'=>'', 'fvalue-int'=>'', 'fvalue-float'=>'', 'fvalue-image'=>'', 'fvalue-text'=>'', 'fvalue-datetime'=>'', 'fvalue-boolean'=>''),
  11. //liczba sztuk
  12. 4 => array('fid'=>5 , 'fvalue-string'=>'', 'fvalue-int'=>'', 'fvalue-float'=>'', 'fvalue-image'=>'', 'fvalue-text'=>'', 'fvalue-datetime'=>'', 'fvalue-boolean'=>''),
  13. ...
  14.  
  15. tu kolejne parametry, zostawiłem przykładowe 4 pierwsze i 4 ostatnie
  16. ...
  17.  
  18.  
  19. //Przesyłka pobraniowa priorytetowa [sell-form-id => 42] - j.w.
  20. 41 => array('fid'=>42 , 'fvalue-string'=>'', 'fvalue-int'=>'', 'fvalue-float'=>'', 'fvalue-image'=>'', 'fvalue-text'=>'', 'fvalue-datetime'=>'', 'fvalue-boolean'=>''),
  21. //List polecony priorytetowy [sell-form-id => 43] - j.w.
  22. 42 => array('fid'=>43 , 'fvalue-string'=>'', 'fvalue-int'=>'', 'fvalue-float'=>'', 'fvalue-image'=>'', 'fvalue-text'=>'', 'fvalue-datetime'=>'', 'fvalue-boolean'=>''),
  23. //Przesyłka kurierska [sell-form-id => 44] - j.w.
  24. 43 => array('fid'=>44 , 'fvalue-string'=>'', 'fvalue-int'=>'', 'fvalue-float'=>'', 'fvalue-image'=>'', 'fvalue-text'=>'', 'fvalue-datetime'=>'', 'fvalue-boolean'=>''),
  25. //Przesyłka kurierska pobraniowa [sell-form-id => 45] - j.w.
  26. 44 => array('fid'=>45 , 'fvalue-string'=>'', 'fvalue-int'=>'', 'fvalue-float'=>'', 'fvalue-image'=>'', 'fvalue-text'=>'', 'fvalue-datetime'=>'', 'fvalue-boolean'=>''),
  27. );

Każdy parametr może przyjmować jedną wartość (np. nazwa towaru może być stringiem, cena minimalna floatem itd.)
Ja do ustawiania parametrów aukcji korzystam z następujacej metody:
  1. /**
  2.   * Ustawia wartosci parametrow przedmiotu
  3.   * @param <integer> $value_id ID parametru
  4.   * @param <string> $value_type typ parametru (fvalue):STRING, INT, BOOLEAN itp.
  5.   * @param <mixed> $value_content wartosc parametru
  6.   */
  7. public function allegroSetItemParamValue($value_id , $value_type, $value_content) {
  8. if (func_num_args() != 3) throw new Exception("AllegroSOAP: nieprawidlowa ilosc parametrow metody allegroSetItemParamValue");
  9. $this->_params[$value_id]['fvalue-' . strtolower($value_type)] = $value_content;
  10. }//allegroSetItemParamValue

Wywołanie jest proste:
  1. $allegro->alegroSetItemParamValue(0, 'STRING' , 'Super hiper towar cacko finkiel nówka');

To powoduje, że pierwszy element tablicy $_params ma następującą postać:

1. 0 => array('fid'=>1 , 'fvalue-string'=>'Super hiper towar cacko finkiel nówka', 'fvalue-int'=>'', 'fvalue-float'=>'', 'fvalue-image'=>'', 'fvalue-text'=>'', 'fvalue-datetime'=>'', 'fvalue-boolean'=>''),

I tak musisz wypełnić całą tablicę, byś mógł jej potem użyć jako parametr dla metody doNewAuctionExt.
micha12344
ale np jak mam::

$param[12]=array('fid'=>13, 'fvalue-int'=>1); //opcje transportu

to skad mam wiedziec ze wartosc 1to paczka pocztowa....2to paczka kurierska ....itp..questionmark.gif
Jest to gdziesz napisane wszystkie warrtosci i przypisane im cechy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.