Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ogłoszenia & Katalog Firm vs. prawo
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
dresik
Witam,
tworzę w tej chwili portal z darmowymi ogłoszeniami (lokalnymi) i darmowym katalogiem firm i mam kilka pytań:

1. Chcąc prowadzić coś takiego musze mieć działalność?
2. Czy dane firm muszę w jakiś specyficzny sposób przechowywać?
3. Czy przy dodadwaniu nowych firm muszę jakąś ustawe przy tym dać do zaakceptowania?
3. Chcąc wprowadzić reklamy na stronie czy muszę mieć działalność czy wystarczy wypełnić jakiś PIT(oczywiście wtedy nie wystawiam faktur)
4. Czy wprowadzając w późniejszym czasie dodawanie ogłoszeń poprzez wysłanie SMS'a też muszę mieć działalność?
5. Proszę jeszcze o informacje, propzycje, sugestie które przy tym muszę wykonać lub też nie.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi
jareeny
4. tak, musisz mieć działalnośc.

Co do reszty, proponuję odwiedzić radcę prawnego winksmiley.jpg
Daiquiri
Cytat(jareeny @ 21.02.2010, 20:26:29 ) *
4. tak, musisz mieć działalnośc.
A dlaczego musi? Działalność gospodarczą należy założyć wtedy, gdy mamy stały dochód z konkretnego źródła.

Ad. 1 Jak wyżej
Ad. 2 i 3 Zerknij na GIODO
Ad. 3 PIT to przy zeznaniu rocznym. Jeżeli nie masz stałego dochodu z reklam, to możesz załatwić to w ramach jakiejś umowy.
Ad. 4 Jak w ad. 1 smile.gif
Ad. 5 Nie rozumiem.
jareeny
A to nie jest dochód z konkretnego źródła? Bo właśnie wg mnie jest, ale prawnikiem nie jestem, więc mogę się mylić.. smile.gif
Daiquiri
Mówię o stałym dochodzie. Jeżeli zarabia na tym od czasu do czasu to może podpisywać pojedyncze umowy. Bardziej zastanawiałabym się nad ewentualną kwestią przechowywania danych - jeżeli zachodzi taka potrzeba.
Kocurro
Zmartwię Cię - pierwsza kontrola US i możesz polecieć. Tego typu serwisy są traktowane przez US jako prowadzenie działalności gospodarczej. Podobno wyczerpują definicję. I zmartwię co niektórych - działalność jest konieczna jest pewne czynności wykonujesz w sposób ciągły (np. prowadzenie jednego serwisu) i wystarczy, że chociaż raz Ci za to zapłacono.
Daiquiri
A dlaczego miałby na starcie zakładać działalność gospodarczą skoro ogłoszenia są darmowe?
dresik
No właśnie, na początku nic nie zarabiam ponieważ wszystko jest za free więc też muszę mieć działalność?
Kocurro
Nie ma to jak przepracowanie - człowiek nie doczyta i głupoty pisze.

Oczywiście jeśli na tym nic a nic nie zarabiasz to działalność nie jest potrzebna. Ale uważaj bo nawet jeśli tylko z google adwords byś zarabiał to by wystarczyło by móc uznać za prowadzenie działalności - i wtedy musisz ją zarejestrować. Ale jeśli nie masz z tego żadnej kasy to nie musisz.

Pozdrawiam i przepraszam za wprowadzenie w błąd,
Łukasz
dresik
Wykonałem dziś telefon w tej sprawie i mówię, że narazie wszystko będzie za darmo, że zarabiać mam zamiar dopiero po roku, może dwóch, to dostałem odpowiedź, że wszystko co jest w planach zarobkowych to trzeba otworzyć działalność, żeby było zgodnie z prawem.

No i teraz to już nie wiem, chyba muszę się przejść osobiście, bo telefonicznie to się nic nie dowiem
nospor
Cytat
że wszystko co jest w planach zarobkowych
No to nie mow ze masz w planach zarabiac. Narazie otwierasz charytatywnie a dopiero za 2 lata cie olsni i pomyslisz o zarabianiu na tym smile.gif
dresik
no właśnie tak sobie po rozmowie pomyślałem, dlatego też pójdę osobiście i powiem, że za free wszystko
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.