Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][SQLite]Pomoc w wyborze bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marek71_33
Witam,

Stanąłem przed wyborem bazy danych do obsługi szkolnej strony internetowej - wybór miedzy SQlite3 a Mysql. Która będzie bardziej odpowiednia? Na stronie przewidziane są przede wszystkim teksty, a także galerie z możliwością oceniania zdjęć przez użytkowników (oczywiście fotek nie będę trzymał w bazie), sonda, oraz tzw "ankieter" - narzędzie które będzie służyć do badania środowiska szkolnego.

Przewiduję ok. 1000 wejść dziennie.

I jeszcze jedno bardzo ważne (dla mnie) pytanie:
Czytałem (tutaj), że SQLite ma do siebie to, że w momencie zapisu do bazy zostaje zablokowany cały plik. Czy to znaczy, że jak użytkownicy będą dużo głosować, oceniać zdjęcia, wypełniać ankiety to strona może się chwilowo nie wyświetlać? Co to znaczy, że plik bazy zostaje zablokowany.
emtiej
Cytat
Czytałem (tutaj), że SQLite ma do siebie to, że w momencie zapisu do bazy zostaje zablokowany cały plik. Czy to znaczy, że jak użytkownicy będą dużo głosować, oceniać zdjęcia, wypełniać ankiety to strona może się chwilowo nie wyświetlać? Co to znaczy, że plik bazy zostaje zablokowany.

To tak jak z zapisem danych do pliku tekstowego, jak w tym samym czasie parę osób zacznie do niego zapisywać to zrobi się wielka niewiadoma, dlatego pliki tekstowe warto blokować, tak samo z sqlite która jest oparta na plikach tekstowych...
Co się wtedy stanie jeżeli plik będzie zablokoany, a inna osoba będzie chciała zagłosować? Wyświetli się odpowiedni komunikat.

Polecam MySQL.
TheSnake
Cytat
Co się wtedy stanie jeżeli plik będzie zablokoany, a inna osoba będzie chciała zagłosować? Wyświetli się odpowiedni komunikat.

Czyli jak 1000 osób naraz będzie chciało wysłać komentarz uda się tylko jednej smile.gif MySQL o wiele lepsze.
marek71_33
Do zastanowienia się na SQLite skłonił mnie przypadek jaki mi się przytrafił.
Zrobiłem stronę na swoim kompie i testowałem na WAMPIE a mam Mysql 5.1. Baza gotowa z WIDOKAMI wszystko śmiga ładnie.
Wgrywam na serwer a tu błąd przy imporcie bazy.
Okazuje się, że na serwerze admin ma mysql 4.1 czyli nie obsługuje widoków. mało tego. Nie ma opcji wyboru bazy INNODB, tylko domyślnie ustawili na MYISAM.
To trochę dziwne bo przy każdej tabeli mogę wybrać INNODB, ale jak wyświetlam strukturę w myphpadminie to w ostatnim wierszu na dole jest SUMA MYISAM nie rozumiem tego.
Więc pomyślałem, że lepiej przejść na SQLite niż przepisywać skrypty z widokami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.