Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Przekierowanie strony?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michau85
Witam. Czy jest możliwość żeby po wpisaniu adresu np. www.xxx.cba.pl automatycznie otwierało się www.xxx.cba.pl/glowna.php ? Obecnie żeby wywołać główną stronę muszę właśnie użyć www.xxx.cba.pl/glowna.php . Natomiast po wpisaniu www.xxx.cba.pl wyskakuje mi panel administracyjny. Z góry dziękuję za pomoc.
MateuszS
W pliku index.php umiesc

1. <?
  2. header("Location: glowna.php");
  3. ?>
michau85
Mam tylko index.html Po umieszczeniu w nim tej funkcji dalej jest to samo. Może powinienem przerobić ten plik na index.php??
Robert1985
Panel administracyjny wyskakuje Ci dlatego ,że w katalogu głównym aplikacji serwer domyśnie szuka pliku:
  1. index.php

Zamień nazwę glowna.php na index.php ,a wszystko ruszy po wpisaniu podstawowego
www.xxx.cba.pl
MateuszS
Cytat(michau85 @ 22.02.2010, 17:25:50 ) *
Mam tylko index.html Po umieszczeniu w nim tej funkcji dalej jest to samo. Może powinienem przerobić ten plik na index.php??

Tak, powinieneś, pliki z rozszerzeniem .htm/.html nie wykonują operacji PHP
celbarowicz
zobacz poznam4.yoyo.pl
maxil
ale wy mu kręcicie. zrób plik .htaccess wpisz w nim:

Kod
DirectoryIndex glowna.php

i już po sprawie
tam gdzie glowna.php wpisz swoją nazwę pliku
michau85
Zadziałało gdy zmieniłem nazwę glowna.php na index php oraz w index.html wpisałem header('Location:index.php')

Maxil radził żebym stworzył plik .htaccess. Być może zadam banalne pytanie - jak go stworzyć? Jakie ma rozszerzenie, bo na plik tekstowy raczej nie wygląda?
imashjan82
po kropce czli . htaccess" to jest plik to tak jak mozesz sobie wyobrazic rozszezenie. Wlacz w w siebie w gornym pasku w moim komputerze opcje folderów, zobacz, i pokasz rozszezenia. Wten sposób bedziesz widział rozszezenia plików. Jak zaloczysz nowy plik tekstowy to bedziesz mogł zmienic rozszezenie na . htaccess . A tylul pliku pusty. Otczytasz go przez notatnik. a co masz wpisac to poszukaj w gooole albo bing.
Ardziej
Proszę, gotowy plik odrazu dla Ciebie do pobrania party.gif
Plik ".htaccess"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.