Witam. Czy jest możliwość żeby po wpisaniu adresu np. www.xxx.cba.pl automatycznie otwierało się www.xxx.cba.pl/glowna.php ? Obecnie żeby wywołać główną stronę muszę właśnie użyć www.xxx.cba.pl/glowna.php . Natomiast po wpisaniu www.xxx.cba.pl wyskakuje mi panel administracyjny. Z góry dziękuję za pomoc.
Zamień nazwę glowna.php na index.php ,a wszystko ruszy po wpisaniu podstawowego www.xxx.cba.pl
MateuszS
22.02.2010, 17:27:49
Cytat(michau85 @ 22.02.2010, 17:25:50 )
Mam tylko index.html Po umieszczeniu w nim tej funkcji dalej jest to samo. Może powinienem przerobić ten plik na index.php??
Tak, powinieneś, pliki z rozszerzeniem .htm/.html nie wykonują operacji PHP
celbarowicz
22.02.2010, 17:42:18
zobacz poznam4.yoyo.pl
maxil
22.02.2010, 20:42:47
ale wy mu kręcicie. zrób plik .htaccess wpisz w nim:
Kod
DirectoryIndex glowna.php
i już po sprawie tam gdzie glowna.php wpisz swoją nazwę pliku
michau85
23.02.2010, 00:00:56
Zadziałało gdy zmieniłem nazwę glowna.php na index php oraz w index.html wpisałem header('Location:index.php')
Maxil radził żebym stworzył plik .htaccess. Być może zadam banalne pytanie - jak go stworzyć? Jakie ma rozszerzenie, bo na plik tekstowy raczej nie wygląda?
imashjan82
23.02.2010, 00:21:41
po kropce czli . htaccess" to jest plik to tak jak mozesz sobie wyobrazic rozszezenie. Wlacz w w siebie w gornym pasku w moim komputerze opcje folderów, zobacz, i pokasz rozszezenia. Wten sposób bedziesz widział rozszezenia plików. Jak zaloczysz nowy plik tekstowy to bedziesz mogł zmienic rozszezenie na . htaccess . A tylul pliku pusty. Otczytasz go przez notatnik. a co masz wpisac to poszukaj w gooole albo bing.
Ardziej
23.02.2010, 09:10:02
Proszę, gotowy plik odrazu dla Ciebie do pobrania Plik ".htaccess"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.