blublus
23.02.2010, 15:04:35
Witam
Mam problem z wysyłaniem maili z linkami aktywacyjnymi. Na kilku różnych pocztach link, który dochodzi, jest nieaktywny. Nie wiem, czy problem tkwi po stronie konfiguracji serwera, czy też w nagłówkach, konfiguracji teraz nie podam, ale nagłówki owszem
$naglowki = "From: Aktywacja konta w serwisie $serwis <$mail_serwisu>" . "\r\n";
$naglowki .= 'X-Mailer: PHP/' . phpversion();
$naglowki .= 'MIME-Version: 1.0' . "\r\n";
$naglowki .= 'Content-type: text/html; charset=iso-8859-2' . "\r\n";
wysyłam komendą
mail($mail_do, $temat, $tresc, $naglowki);
qrzysztof
23.02.2010, 15:12:25
Ja wysyłam z
Content-type: text/plain; charset=utf-8
i nie mam problemów. Nie wiem co tam jeszcze jest w tym mailu poza tym linkiem.
maxil
23.02.2010, 15:13:10
no co za problem robisz sobie w bazie tabele użytkowników w niej przy każdym użyktowniku komórke active tam default na 0
robisz kolejna tabele w niej id uzytkownika z kolejnej tabeli i komórke token w której bedzie kod aktywujący
nastepnie plik php który bedzie pobieral z geta kod aktywujacy sprawdzal czy jest taki kod w bazie, jak jest do w tabeli użytkowników zmieniasz active na 1 wedlug id uzytkownika z poprzedniej tabeli.
podczas rejestracji generujesz jakis ciag znaków zapisujez w tabeli z kodami i wysylasz maila z linkiem np.
127.0.0.1/verify.php?token=abab3hih4
qrzysztof
23.02.2010, 15:15:08
Aha i MIME mam u siebie wykomentowane. Ale nie pamiętam dlaczego.
Maxil - chodziło chyba o to, że link jest "nieklikalny". Przynajmniej ja tak zrozumiałem.
thek
23.02.2010, 19:44:40
Niektóre klienty/darmowe serwery pocztowe usuwają linki z treści wiadomości pozostawiając sam anchor text. Sam się kiedyś zdziwiłem tym faktem.