Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Galeria
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ciekawy30
Jak mam pytanko stworzyć galerię zdjęć na podstawie bazy danych wykonanej w phpmyadminie to dobry pomysł czy zły? Jeśli dobry to zdjęcie powinno mieć typ pola blob tak?
_olo_1984
dobry pomysł stworzyć galerię na bazie danych, z tym że w niej trzymaj raczej info odnośnie poszczególnych plików razem z nazwą/ściezką do nich, a same pliki trzymaj na serwerze w jakimś katalogu. Było już kilka postów na forum odnośnie galerii. Pozdrawiam
ciekawy30
a mozesz mi podpowiedzieć jak zrobić nazwę ścieźki do zdjęcia? nigdzie nie znalazłem na tym forum takiej podstawy. chciałbym to robić w phpmyadmin
bemol
pole typu VARCHAR(x) o nazwie np PhotoPath
x - długość ciągu znaków (ścieżki pliku)

później przy wyświetlaniu wypisujesz rekord(y) z bazy do znacznika img (href) dodajesz zdalnie rozszerzenie lub w bazie robisz dodatkowe pole i z głowy.

Galeria w MySQL to bardzo dobre rozwiązanie.

poczytaj o is_uploaded_file i move_uploaded_file
ciekawy30
bemol a mogłbyś rozjaśnić mi o troszke bardziej??
_olo_1984
Upload plików + dodanie zdjęcia do bazy danych po poprawnym uploadzie np.
tabela z samymi zdjęciami powiązanymi kluczem z jakąś pozycją z inej tabeli, pole z linkiem do pliku, pole z mime czy wielkością czy cokolwiek chcesz przechowywać w bazie.
Potem chcąc wyświetlić pliki robisz swykły select, w html podstawiasz w ścieżce to co masz w bazie. Nak ogólnie, masa tego tutaj na forum lub googlach
ciekawy30
tak tylko że moja baza zdjęć (galeria) ma miec zdjęcia tylko dodawane przeze mnie. nie przez kogoś innego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.