Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][mysql] liczenie rekordow w tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
htomeheb
witam,
wiem, ze problem byl poruszany - jednakze moje rozwiazania, ktorych uzylem w oparciu o wiedze ktora udalo mi sie odnalezc sa... mierne.

Otoz chcialbym zliczyc wszystkie rekordy jakie wystepuja w tabeli - zalozmy o nazwie: tabelka.

Niech nasza baza nazywa sie base, tabela tabelka, i niech w niej wystepuja 3 kolumny np. id, czas, opis.

No i tutaj zaczyna sie moj problem, probowalem za pomoca funkcji 'SELECT COUNT' na roznorakie sposoby i naprawde nie mam zielonego pojecia z czym to sie je.

Blagam Was o podpowiedz, jezeli nie chce Wam sie pisac kodu to chociaz poratujcie wskazowkami jak to do cholerki zrobic.

z gory dzieki. 

//edit:
dobra poradzilem sobie - temat mozna usunac albo zostawic... ponizej przedstawiam jednak rozwiazanie bo moze komus sie przyda:

Kod
$dane = "SELECT COUNT(*) AS calosc FROM tabelka";
$wynik=mysql_query($dane);
$policz=mysql_fetch_array($wynik);
$ilosc = $policz['calosc'];
echo 'wynik dane: '.$ilosc.'';
kielich
  1. $sql = mysql_query(SELECT * FROM tabelka);

i wyswietlasz
  1. $ile = mysql_num_rows($sql);
  2.  
  3. echo $ile ;
  4.  

i masz ilosc pobranych rekordów czyli wszystkich ( * )

i po sprawie
bemol
masz dwa wyjścia
1. zapytanie
  1. $query = mysql_query("SELECT COUNT(id) as ilosc FROM tabelka;");
  2. $row = mysql_fetch_array($query);
  3. echo $row['ilosc'];

2. funkcja mysql_num_rows
  1. $query = mysql_query("SELECT * FROM tabelka;");
  2. $ilosc = mysql_num_rows($query);
  3. echo $ilosc;
htomeheb
a w sumie pociagne temat dalej.

bemol przedstawil 2 rozwiazania, wie ktos moze z Was jak na duzej ilosci rekordow w bazie dzialaja obydwa sposoby? tzn. ktory jest bardziej wydajny?

Rysh
Pierwszy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.