maateusz
23.02.2010, 19:26:01
Chodzi mi o wykorzystanie w tym przypadku funkcji set_time_limit(0), chciałem zapytać, czy jest to powszechne na różnych serwerach hostingowych, że skrypt będzie wykonywał się nawet po zamknięciu okna przeglądarki ? Testowałem na localhoscie oraz na "1000gp ovh" skrypt wykonywał się do końca (było to pobieranie pliku, które wiadomo trwa czasem trochę dłużej). Testowałem na jeszcze jednym serwerze na którym dopuszczona była funkcja set_time_limit, nie pamiętam już niestety nazwy hostingu sprawdzałem to na jakiejś ofercie którą można było testować przez 7 dni, ale plik się ściągał do momentu zamknięcia okna, i zastanawia mnie właśnie jak to jest?
The Night Shadow
23.02.2010, 19:34:05
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem temat.
Jeżeli chodzi o pobieranie plików to sprawa ma się tak. Internet Explorer jako że jest zintegrowany z całym systemem operacyjnym nie zatrzymuje pobierania plików z serwera po zamknięciu okna przeglądarki.
Firefox dopóki nie zamkniesz okna przeglądarki I managera pobierania pików pliki będą się pobierały.
Wyjątkiem jest tu Opera, która pobieranie lików ma zintegrowane z przeglądarką w oknie ALE ona zawsze pyta, czy chcesz zamknąć okno i przerwać pobieranie plików.
Jeżeli natomiast chodzi o wykonywanie skryptów to wygląda to różnie. Niektóre serwery wykonują dany skrypt do końca bez względu na komunikację z przeglądarką, a inne zawieszają wykonywanie skryptu w momencie wykrycia zerwania połączenia.
Tak więc jeżeli Tobie zależy na pobieraniu plików to wszystko w rękach przeglądarek internetowych, a jeżeli chodzi o wykonywanie skryptów zależy to od konfiguracji serwera przede wszystkim.
thek
23.02.2010, 19:36:36
Akurat o cron koledze nie chodzi zapewne tylko jak da sę obejść sytuację gdyuser coś robi i mu się przeglądarka zamknie, tak by skrypt działał wciąż. Jest w php to możliwe.Jest aka funkcja która ma user abort w nazwie. Ale poszuka niech sam
maateusz
23.02.2010, 19:46:56
Dzięki
thek, o to mi właśnie chodziło, jeszcze pewnie to gdzieś będę musiał przetestować, a natomiast jeżeli chodzi o crona, którego kolega bemol polecił.. nie wiem właśnie czy będę mógł na serwerze tego używać
Rysh
23.02.2010, 19:53:08
Prawdę mówiąc to cron jest podstawą każdego serwera unixowego. Więc zabronić Ci raczej nikt nie może