Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] file_exists nie działa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rudolf35
Witam, dla nauki piszę własnego frameworka php. Mam dwa pliki "Front.php" i "Controller.php" które znajdują się w tym samym katalogu "framework" na serwerze
Front.php wygląda następująco
  1. $_filename = 'Controller.php';
  2. if(!file_exists($_filename))
  3. {
  4. throw new Exception('Nie znaleziono strony (404)');
  5. }
  6.  
  7. require_once ''.$this->_controller.'.php';
  8. $_objectController = new $this->_controller($this->_action, $this->_key, $this->_value);
  9. }
  10. catch(Exception $exception)
  11. {
  12. echo $exception->getMessage();
  13. }

chociarz plik "Controller.php napewno istnieje i funkcja require_once wczytuje go, to file_exists zwraca NULL. Jakieś pomysły?
potreb
Zrób sobie var_dump file exists i zobacz czy na pewno jest false.
rudolf35
tak zwraca false
Blame
Ścieżki do plików na 100% są takie same? Może masz literówkę albo plik nie znajduje się w tym samym folderze co skrypt?
potreb
Na pewno wszystko okey, ścieżka, prawa dostępu do pliku, spróbuj dać ./ do nazwy pliku.
erix
Nie masz gdzieś po drodze czegoś w stylu chdir?
rudolf35
Ścieżki do plików są takie same i plik znajduje się w tym samym folderze co skrypt - to na 100% Dodanie do nazwy pliku ./ też nie pomogło, chdir nie ma, prawa dostępu do pliku zmieniłem na 777 i dalej nic. Mogę wysłać komuś na maila swoje skrypty... smile.gif
mls
Cytat z manuala PHP:
Cytat
Warning
This function returns FALSE for files inaccessible due to safe mode restrictions. However these files still can be included if they are located in safe_mode_include_dir.
rudolf35
Już rozwiązałem problem. Pomimo że skrypt i plik znajdowały się w tym samym katalogu to trzeba było podać całą ścieżkę do pliku... Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.