Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][HTML][PHP]Ustawianie danych w tabeli html oraz skrypt cofająco-odświeżający
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
iksior
Witam ! Mam kolejne pytanie, a mianowicie... Jak w php (html ?) ustawiać dane (Dane pobierane są z bazy danych) w tabeli ? I przykładowo mam tabele
--------------------------
| imie |nazwisko|wiek|
|Zosia|Kowalska| 10 |
| Ada | Bobczyń| 11 |
| Ela | Klekotka | 20 |

I chce aby po kliknięciu na słowo imie ustawiało mi wyniki alfabetycznie wg. imion itd.

PS. sorki że tabela namazgrana ;p

+ interesuje mnie skrypt który po kliknieci na napis wstecz powracał by do poprzedniej strony automatycznie ją odświeżając.
frytek92
Jeżeli chodzi ci o powrót do poprzedniej strony to proszę :

Kod
<a href="#" onClick="java script:history.go(-1);">Poprzednia Strona</a>

A jeżeli o sortowanie to sprawa jest bardzo prosta przykład :

Kod
<?php

// Wstaw Połączenie Z Baza Daych

$new_order = 'id_tabeli ASC';  // Jeżeli orderBy jest puste

if($_GET['orderBy']=='1'){ $new_order = 'nazwa_rekordu ASC'; } // Sorotowanie wg 1 rekordu od A do Z

if($_GET['orderBy']=='2'){ $new_order = 'nazwa_rekordu DESC'; } // Sorotowanie wg 1 rekordu od Z do A

if($_GET['orderBy']=='3'){ $new_order = 'nazwa_rekordu_2 ASC'; } // Sorotowanie wg 2 rekordu od A do Z

if($_GET['orderBy']=='4'){ $new_order = 'nazwa_rekordu_2 DESC'; } // Sorotowanie wg 2 rekordu od Z do A

$new_sql = mysql_query("SELECT * FROM tabela ORDER BY $new_order LIMIT 10"); // Ustawiłem że może ci wyswietlić max.10 stron oraz order w zmiennej,

również ustaw sobie nazwe tabeli "FROM tabela"

while($new_array = mysql_fetch_array($new_sql)){ // Dajemy do pętli zeby wyswietlic wszystkie wyniki

echo $new_array ['rekord_1'].' - '.$new_array ['rekord_2'];  // Kod HTML | Podaj Nazwy Rekordów

}

?>

To co ci podałem to zwykły zarys pokazujący ci jak możesz to zrobić oczywiście sortujesz w przeglądarce dając nazwa_strony?orderBy=1

Pozdrawiam
iksior
Super działa tylko jeszcze mam pytanie jak wyświetlane dane wpisać w tabele questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.