Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie według daty dzien.miesiac.rok
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
slawo
Witam,

mam 2 zapytania które maja mi wyswietlac niezagrane koncerty i zagrane koncerty.

Najbliższe koncerty:
  1. $aktualne_koncerty = mysql_query("SELECT * FROM grupy_koncerty WHERE grupa='".urlencode($grupa)."' AND data_koncertu>='$data' ORDER BY data_koncertu, start_koncertu ASC")
  2. or die('');

Zagrane koncerty:
  1. $odbyte_koncerty = mysql_query("SELECT * FROM grupy_koncerty WHERE grupa='".urlencode($grupa)."' AND data_koncertu<='$data' AND data_koncertu!='$data' ORDER BY data_koncertu DESC, start_koncertu DESC")
  2. or die('');

data zapisuje sie w formacie dzien.meicisc.rok np. 01.03.2010

tylko to sortowanie uwzglednia tylko pierwsze dwie cyfry. 01.03.2010 i źle sortuje...

Najbliższe koncerty:
02.03.2010
03.03.2010
05.03.2010
10.03.2010
15.02.2010
27.02.2010

w taki sposob mi sortuje już nie bierze że to luty tylko patrzy na dzien.

pogrubione daty powinny byc w zagranych koncertach.
WebCM
Dla dat zastosuj typ datetime (będą zapisywane w formacie YYYY-MM-DD) albo int (uniksowy znacznik czasu).

Wtedy daty są zapisane w uniwersalnym formacie w strefie czasowej Greenwich. Załóżmy, że użyjesz int.

Z poziomu PHP wystarczy wstawiać do bazy wartość funkcji time() albo zmiennej $_SERVER['REQUEST_TIME'].

Natomiast aby wyświetlić datę, używasz date() albo strftime(), podając uniksowy znacznik czasu jako drugi argument smile.gif
slawo
ok. zmieniłem tylko typ pola na DATE i w kodze zmieniłem na $data=date("Y.m.d"); bo wcześniej miałem $data=date("d.m.Y"); i się schemat nie zgadzał i głupoty wyświetlało. teraz działa poprawnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.