Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Adres IP a CURL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jankes83
Witam,

Jestem w trakcie pisania pewnego API. API znajduje się na serwerze "z" natomiast aplikacja kilenta na serwerze "y". Uwierzytelnianie klienta polega na sprawdzeniu jego adresu IP. i Własnie w tym jest problem. Bo przeciez, jeżeli klient wywoła curlem moje API to korzystając $_SERVER['remote_addr'] pokaże się IP serwera "z" a nie klienta. Czy jest na to jakis sposób? Chyba, że się co do tego IP myle.
Fifi209
Cytat(jankes83 @ 3.03.2010, 15:52:54 ) *
Witam,

Jestem w trakcie pisania pewnego API. API znajduje się na serwerze "z" natomiast aplikacja kilenta na serwerze "y". Uwierzytelnianie klienta polega na sprawdzeniu jego adresu IP. i Własnie w tym jest problem. Bo przeciez, jeżeli klient wywoła curlem moje API to korzystając $_SERVER['remote_addr'] pokaże się IP serwera "z" a nie klienta. Czy jest na to jakis sposób? Chyba, że się co do tego IP myle.

A jak klient nie ma stałego ip?
jankes83
Akurat w tym wypadku będzie miał zawsze stałe IP. To raz, a dwa nawet jeśli by zechcial zmienic to wystarczy, że zrobie wtedy jeden wpis w bazie.
Fifi209
Cytat
'REMOTE_ADDR'
The IP address from which the user is viewing the current page.

Hmm? smile.gif
Puciek
Nie widze problemu, komunikacja ze spoofed ip jest jednostronna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.