Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]dokument dostępny po zalogowaniu - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cent4
Zrobiłem sobie system do logowania na sesjach ale mam problem:
Po zalogowaniu jest dostęp do dokumentów pdf za pomocą "a href" - ale niestety można się do tego dokumentu dostać bez logowania poprzez bezpośrednie wywołanie: http://strona.pl/zalogowani/test.pdf.
Jak to zablokować?
thek
Htaccess, zablokować katalog, dozwolić jedynie skryptowi pobierającemu, który sprawdza czy user jest zalogowany smile.gif
flashdev
Przy pomocy .htaccess przekieruj ruch do pliku php, gdzie sprawdzisz, czy użytkownik jest zalogowany.
Jeśli nie jest to wykonujesz:

Jeśli jest to wysyłasz header danego rozszerzenia pliku (w tym przypadku pdf), a następnie wykonujesz:
  1. readfile("plik.pdf.pdf");
cent4
W katalogu gdzie mam te wszystkie pliki - tj. "zalogowani" utworzyłem plik .htaccess i ćwiczę cały czas... i coś mi nie wychodzi... sciana.gif .
Jak zrobić to przekierowanie na plik?
flashdev
Cytat(cent4 @ 4.03.2010, 14:09:13 ) *
W katalogu gdzie mam te wszystkie pliki - tj. "zalogowani" utworzyłem plik .htaccess i ćwiczę cały czas... i coś mi nie wychodzi... sciana.gif .
Jak zrobić to przekierowanie na plik?

Kod
RewriteEngine On

RewriteRule        ^([a-z0-9\-_]+).pdf$    ?name=$1
cent4
Dalej nie działa ...
Przepisałem dokładnie ten kod.
Gdy się zaloguję nie otwiera mi dokumentu - tylko wyświetla zawartość katalogu, ale nie mogę otworzyć tego dokumentu...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.