Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]System newsow + komentarze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
TheMoB
Dzien Dobry

Kolejny raz zwracam sie o pomoc....
Jestem zielony a chcialbym zrobic system newsow+komentarze do mojej strony www/bloga

W systemie tym chce uwzglednic

a) Tresc :
1.Tytuł
2.Miniaturke newsa (foto 100px 100px
3.Krótka tresc (z przyciskiem wiecej ktory wyswietla dluga tresc)
4.Dluga tresc
5.Przycisk komentarze wraz z liczba komentow
6. Date utworzenia newsa

cool.gif Strona komentujacych
1.Nick*
2.Email
3.Strona www
4.Kontakt
5.Anty spamer (wiecej w podpunkcie c)
6--Uzupelniane automatycznie-- Data wyslania komentarza

(*) Pole obowiazkowe (wypelniane przez uzytkownika)

c) Bezpieczenstwo
-System ten powinien byc nie do rozwalenia przez nikogo z zewnatrz (zalezy mi bardzo na bezpieczenstwie)
-Nie chce Spamu na stronie. Wiec przed kazdym komentem chcialbym zeby uzytkownik przepisal kod z obrazka (4 znaki)

d) Admin
1.Admin ma zarezerwowany nick
2.Admin moze sprawdzac ip komentujacych i banowac ich
3. Moze usuwac wpisy
4.dodawac nowe newsy (co jest oczywiste)

Jestem Totalnym zerem jesli chodzi o php . Wiem ze to glupie ze juz takie zadania sobie stawiam ale zalezy mi na ukonczeniu strony
w przyszlosci chce napisac caly panel pod moja strone ... ma to byc taka strona personalna / blog.

Mysle iz ktos mi pomoze... lub nakieruje

Podejrzewam ze sam kod php nie wystarczy... bd potrzebna baza mysql (ale tego to juz wogole nie rozumiem)
ps. wiem ze z tym mysql to einstainem nie jestem smile.gif

Wicepsik
W podklejonych tematach masz kursy dla początkujących.
TheMoB
Dziekuje. Zaraz Zaczne je studiowac

Ale chcialbym sie zajac tez tym systemem Czekam na pomoc smile.gif
MateuszS
Bez podstaw PHP nie napiszesz tego systemu, ba, właściwie to już są srednio zaawansowane skrypty. Wątpię żeby ktoś gotowy kod ci napisał, może ktoś zechce sprzedać winksmiley.jpg
TheMoB
heh Ok Rozumiem aluzje biggrin.gif nie no sprzedawanie nie wchodzi w gre ... Niestety
hmm wiem ze to zaawansowany skrypt

przynajmiej moze ktos sproboje mnie nakierowac ...

nie wybieram gotowego systemu dlatego bo za mala kontrole daje ...

a po za tym chce kiedys zrobic caly panel do tej strony...

a pisze to po to dlatego zeby nikt nie sugerowal gotowego systemu smile.gif
Wicepsik
Zanim zaczniesz robić swój cms zapoznaj się z podstawami. To tak jakbyś chciał operować człowieka, nie znając się na medycynie.
MateuszS
Tak jak napisał Wicepsik, na necie jest multum całkiem dobrych kursów PHP, większą frajdę sprawia samemu napisanie takiego skryptu niż żeby ktoś miał cię wyręczyć smile.gif No ale coś podpowiem.

Panel admina:
- wystarczy proste uwierzytelnienie z loginem i hasłem zapisanym w pliku PHP w zmiennych. Potem sprawdzasz i ustawiasz sesję, żeby nikt ci bez podania haseł nie wszedł do panelu
- kategorie, dodaj newsa, usuń, edytuj, zbanuj i co tam chcesz,

Banowanie powinno być na zasadzie pobieranie IP użytkownika, wrzucenie go do bazy i porównywanie przy każdym wejściu na stronę IP. Jeżeli takie ip jest w bazie w tabeli z banami, trzeba gościa przekierować na stronę, gdzie jest stosowny komunikat, w którym kulturalnie mówisz delikwentowi gdzie ma sobie pójść.

Dodawanie newsa, tekst, tytuł, data dodania, takie same pola w bazie + id newsa. Wrzucasz ładnie news, edycja podobnie, usuwanie to już nic trudnego.

Dodawanie komentarzy: musisz zabezpieczyć się przed XSS, SQL Inj, Curlem. Ustaw najlepiej ciachem albo czymś, ograniczenie czasowe, np jeden wpis co 5 sek lub CAPTCHA (co jest lepszym rozwiązaniem niż to ograniczenie),

Podstawowe pojęcia które powinieneś opanować:
- obsługa tablic $_POST, $_GET,
- obsługa sesji
- baza MySQL (podstawowe rzeczy)
- bezpieczeństwo skryptów i walidacja danych
- ogólne zagadnienia PHP takie jak pętle, tablice itp.
TheMoB
no no biggrin.gif dzieki wielkie biggrin.gif
Za pomoc biggrin.gif No to jak bd cos zaczynal budowac to napisze na forum biggrin.gif w tym temacie dalej smile.gif Wielkie dzieki biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.