Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Prośba o rady przy optymalizacji kodu.
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
emjot27
Witam.

Już jakiś czas temu, napisałem dla mojej byłej firmy pewną aplikacyjkę, która jako tako działa do dzisiaj. Gdy ją pisałem, robiłem to dość chaotycznie jeśli chodzi o strukturę kodu. Jest straszny bałagan i pomimo sporej ilość komentarzy nawet ja już ledwo mogę się w tym połapać winksmiley.jpg Druga sprawa, to to, że gdy ją pisałem, nie znałem się w ogóle na języku obiektowym więc pisałem wg zasady jak leci, byle działało winksmiley.jpg W tej chwili, mając trochę wolnego czasu, chciałem odświeżyć ten kod. Chciałbym go bowiem wykorzystać do swojego portfolio gdybym szukał nowej pracy. Wiem, że potencjalny pracodawca lubi zajarzyć do kodu i gdyby zobaczył ten mój raczej nie byłby zachwycony winksmiley.jpg

Związku z tym, chciałbym się was poradzić o kilka spraw związanych z pewnymi rozwiązaniami, które tam zawarłem i czy wg waszej opinii można by zrobić to lepiej tak aby działało to lepiej zarówno pod kątem szybkości jak i pamięciożerności no i bezpieczeństwa.
Po krótce opiszę, że jest to aplikacja działająca w lokalnej sieci firmy. Jej celem jest ewidencjonowanie dokumentów, poczty i faktur. Służy ona jedynie do zapisywania informacji o tym jaki dokument, kiedy, od kogo i do kogo przyszedł bądź do jakiego klienta został on wysłany i od jakiego pracownika. Kod jest jak już wspominałem napisany w PHP a baza jest na MySQL. Jako, że rocznie może być nawet około 50 tyś dokumentów, zrobiłem podział na lata. To znaczy oddzielne tabelki na dokumenty, faktury z nazwą roku. Tak wiec, praca w programie jest podobna jak w programie do księgowości. Aby działać w nim, trzeba najpierw wybrać rok pracy systemu. Jest też tabelka z kontrahentami, użytkownikami, z grupami uprawnień, działami w firmie, rodzajami stanowisk, z historią zmian w dokumentach, oraz z logami. Typowa aplikacja sieciowa.

Największym problemem w specyfice tego programu było stworzenie czegoś na kształt bufora dokumentów. Chodziło o to, że w momencie, kiedy użytkownik, wpisywał dany dokument, musiał znać już jego ID. Niby nic trudnego ale. Osoba wpisująca dane musiała bowiem w tym czasie, dany ID wpisać ręcznie na "fizycznym" dokumencie, który właśnie ewidencjonowała. Po za tym, w programie, nie mogły istnieć przerwy w numeracji. Jakakolwiek "dziura" musiała być załatana i to tak, aby dokumenty z jednego dnia nie mogły być np na przemian z dokumentami dnia poprzedniego. Było to o tyle skomplikowane, że ewidencja taka, była prowadzone prze kilka osób jednocześnie.

Przechodząc jednak do sedna sprawy, Mam kilka pytań, jak wg was powinienen zmienić, niektóre mechanizmy, (albo i nie, jeżeli uznacie, że tak może być):

1. Kwestia logowania i sesji. Zastosowałem mechanizm tradycyjnej sesji przechowywanej w tablicy $_SESSION. Jak już wspomniałem, aplikacja działa tylko w sieci lokalnej, więc super zabezpieczenia wg mnie nie były tak konieczne. Może macie jednak inne zdanie. W sesji przechowywałem bowiem takie dane, jak imię, nazwisko, użytkownika, jego grupa uprawnień, rok pracy w systemie, czy też zmienne wykorzystywane do wspomnianego wcześniej bufora. Czy wg was, lepiej zmniejszyć ilość przechowywanych danych w sesji i częściej pytać o nie bazę?

2. Czasami, podczas wyszukiwania danych użytkownicy pracują na kilku już wprowadzonych dokumentach. Edytując je po kolei, chcą aby po każdym zapisaniu dokumentu, móc powrócić do tego samego wyniku wyszukiwania tak aby znowu nie musieli szukać tych samych dokumentów. W tym momencie, równie korzystam ze zmiennej sesji, w której zapisana jest ścieżka do strony z parametrami wyszukiwarki. Czy wg was to dobre rozwiązanie, czy można je zastąpić innym?

3. Główna strona jest zrobiona w taki sposób, że jej szkielet, czyli zawartość, która jest na każdej podstronie programu, jest na stronie index.php a pozostała treść, która zmienia się , przy pomocy swicha ładowana jest includami zewnętrzne pliki php. Czy wg was lepsze było by inne rozwiązanie do ładowania danej treści. Zastanwaiałem się nad zastosowaniem szablonów tzw smartów? Nie mam z tym jednak dużego doświadczenia. Czy takie rozwiązanie jest mniej wydajne. Z tego co czytałem, to na pewno jest wygodniejsze podczas późniejszej zmiany na portalach internetowych, ale czy coś takiego sprawdzi się w aplikacji takiej jak moja?

5. Podczas wypełniania dokumentu przy wyborze kontrahenta, zastosowałem mechanizm AJAX, który podobny jest ten jak przy wpisywaniu frazy w wyszukiwarce google. Wpisując już pierwsze 3 litery, wyświetlają się rekordy zaczynające się na ten łańcuch znaków. Zastanawiałem się, czy nie skorzystać z czegoś innego. Myślałem, ogólnie o zastosowaniu flasha. Użyłbym go do wprowadzaniu danych w formularzach i przy dynamicznym wyświetlaniu rekordów. Tak samo, można by w nim zbudować ciekawe menu podobne do takich jak w aplikacjach niewebowych. Co o tym sądzicie? Czy flash to jednak nie jest zbyt dobre rozwiązanie do takiej aplikacji. Może coś innego polecacie? Czy lepiej zostawić tak jak jest?

6. Czy lepiej jest tworzyć wiele zmiennych czy jedną tablicę dwu wymiarową w której zapisane były by wszystkie wymagane parametry wykorzystywane np w wyszukiwarce?

7. Sam mechanizm bufora, na razie nie zmieniłem jego kodu na klase. Jak to zrobię to go umieszczę do waszej oceny.

To na razie wszystko, po więcej pytań zgłoszę się w trakcie migracji. Mam nadzieje, że ktoś dotarł do końca po mozolnym wstępie winksmiley.jpg Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie porady.
masahuku
1. Ja bym zostawił w sesji - zapytania do bazy bardziej bolą serwer - pytanie tylko co trzymasz w tej sesji (powinny być tylko niezbędne i najcześciej wykorzystywane informacje)
2. Możesz zostawić w sesji, możesz też po get tworzyć linka "ostatnie wyszukiwanie" (zależy jak działa Twój skrypt)
3. Ja osobiście jestem strasznym przeciwnikiem szablonów typu Smarty (język szablonów do języka szablonu jakim jest php tongue.gif) - ale polecam zapoznać się z taką np. kohaną (albo innym frameworkiem MVC) - osobiście zawsze miałem problemy z przejrzystością kodu (jak to programistom zdarzy się czasami... "powymiatać" za bardzo, a tam masz z góry wszystko narzucone i po prostu nie ma opcji coś zwalić.
4. questionmark.gif Nie ma 4 ? smile.gif
5. Od flasha trzymałbym się z daleka - jest dużo fajnych rzeczy opartych na samym JS'ie - myślę że do Twojego projektu w zupełności wystarczą
6. a jak ci wygodniej ? smile.gif Mi osobiście wygodniej z tablicą, ale jakby nie patrzeć tablice POWINNY być tego samego typu (choć phpowi to akurat dynda). Tylko pamiętaj o odpowiedniej składni odwołań do tablic w sesji: ['tablica']['pole'], a nie [tablica[pole]]

Ot to takie moje wolne przemyślenia.

Pozdr.
emjot27
Dzięki za rady. Od siebie dodam jeszcze kolejno:
Ad.3/ Co do MVC to nie mam dużego doświadczenia. Korzystałem raz jedynie z CMSa (rozumiem, że to nie to samo) i jakoś mam antsentyment do "gotowców". Po za tym, musiałbym się trochę go poduczyć, a aż tak dużo wolnego czasu nie mam winksmiley.jpg Za daleko już jestem z projektem na tym poziomie, a tak przypuszczam, że musiałbym zaczynać od początku.
4 - smile.gif Chyba mi amba zjadła smile.gif za dużo razy edytowałem post winksmiley.jpg
5. Mam rzeczywiście pewne obawy, do bezpieczeństwa stosowania mixa: flasha z PHPem, ale na Action Scriptcie znam się bardziej, niż na JS smile.gif Dlatego, tak tylko pomyślałem.

Pozdrawiam.

Mam jeszcze pytanko. Podczas modernizacji kodu, zauważyłem, że w wyszukiwarce przy wyświetlaniu dużej ilości rekordów znacząco przymula się ładowanie strony. Przy 16 tyś rekordów czas wyświetlania strony dochodzi do około 2 sekund. Zastosowałem więc widok który zbiera dane wyjściowe w bazie z 3 tabel. Prędzej używałem mySQL w 4 wersji więc nie można było stosować widoków. Po tym rozwiązaniu czas skrócił się prawie 3 krotnie bo aż do 0.7 sekundy. Mam pytanie, czy takie widoki to dobre rozwiązanie. Musiałbym mieć ich dla każdej tabeli danego rodzaju dokumentu w danym roku czyli na dany rok co najmniej 4.

masahuku
Każdy sposób jest dobry jeśli spełnia dwa warunki:
- działa
- poprawia istniejącą sytuacje

CMS i MVC to nie to samo - CMS to Content Management System (system zarządzania treścią czyli jakiś fizyczny program/skrypt), a MVC to ... ideologia ? (w sumie ciężko mi to nazwać) budowy systemu - rozdzielasz kod na modele (dostęp do danych), kontrolery (operacje na danych) i widoki (prezentacja wyników z kontrolerów). Jednak jak mówisz, że chcesz kontynuować kariere w tym fachu, to polecam zapoznanie się z tym tematem. Choć takich frameworków dużo, jak ogarniesz istotę ich działania to "przerzut" na inny to w sumie formalność.

Co do flasha... Jak spełniasz dwa warunki wymienione w tym poście to rób co chcesz smile.gif.

Możesz też spróbować cache-ować wyniki ( z tego co mi mój admin z firmy mówił ponoć całkiem znośnie można to robić po stronie "bazy" ale są też odpowiednie skrypty/klasy które ułatwiają taki bajer w skrypcie). W sumie Twoje widoki działają na podobnej zasadzie, tyle że trzymasz to w bazie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.