Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]sms do programu php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
putrycydes
witam,
wiem, że ogólnie to nie przedszkole, ale może akurat dla kogoś nim będzie
mam do zrobienia program w php do zarządzania pewną promocją, program z natury webowy bo oferuje również dostępną po autoryzacji strefę klienta.
wąskim gardłem okazała się dla mnie możliwość zasięgania informacji z systemu za pomocą usługi sms, o ile nie mam problemu z komunikacją sms do użytkownika o tyle nie wiem jak rozwiązać to w drugą stronę (np. użytkownik pisze sms'a o treści "ILE" i dostaje za chwilę swój stan punktowy) potrzebuję zapewnić więc komunikację smsem do serwera i jedyne co przychodzi mi do głowy to telefon/modem podpięty do PC który wyposażony zostałby w jakieś oprogramowanie przesyłające to dalej do mojego programu na serwerze www (który musi być zewnętrzny)

czy są jakieś prostsze rozwiązania? czy ktoś życzliwy mógłby pokierować moje poszukiwania?
z góry dzięki
TheSnake
Kiedyś na internecie widziałem API pod PHP dla obsługi SMSów (odbiór, wysyłanie itp), ale trzeba było płacić za pakiet SMSów. Takie coś było by chyba wygodniejsze.
Pilsener
Dla małej liczby SMSów wystarczy zwykły telefon, dla większej potrzebna jest specjalna usługa wykupiona u operatora. Bota smsowego napisać jest prosto, wystarczy pobierać smsy z telefonu do bazy danych. Polecam:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gammu
Program posiada nawet przykładowy kod PHP/mySQL.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.