Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IE6 - dziwnie zachowujące się linki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
qrzysztof
Wiem, że nie należy wspierać IE6 ale postanowiłem jeszcze trochę powspierać.

Mam problem. Nie muszę oczywiście dodawać, że we wszystkich przeglądarkach (nawet w IE7) strona działa normalnie. W IE6 niektóre linki (do plików php, które generują html) powodują wyświetlenie się czystej białej strony. Adres w pasku pozostaje niezmieniony. Pomaga odświeżenie strony, wtedy prawidłowo się ładuje.

Najdziwniejsze, że kliknięcie linka (bądź uruchomienie go enterem gdy ma focusa) powoduje w/w zachowanie, a już wpisanie adresu w pasku nie.

Do tego wygląda, że dzieje się tak tylko na serwerze (lokalnie wszystko działa), choć nie jestem na 100% pewny, że tu jest przyczyna.

Używam zarówno IETestera jak i MultipleIEs - w obu zachowanie identyczne. Próbowałem coś debugować (firebug lite) ale widzę, że to nawet pod debugger nie podpada - po prostu strona robi się biała i nic innego się nie dzieje. Spotkał się ktoś z czymś takim?
pedro84
Cytat(qrzysztof @ 5.03.2010, 15:16:25 ) *
Używam zarówno IETestera jak i MultipleIEs - w obu zachowanie identyczne. Próbowałem coś debugować (firebug lite) ale widzę, że to nawet pod debugger nie podpada - po prostu strona robi się biała i nic innego się nie dzieje. Spotkał się ktoś z czymś takim?

Hm... Wiem, że to nie żadne rozwiązanie, ale próbowałeś odpalić stronę w IE6 (bez użycia tych dziadowskich programów - naprawdę polecam wirtualną maszynę)? Zainstaluj sobie Microsoft VirtualPC, pobierz obrazy i próbuj, ewentualnie podaj adres strony i linki. Pare miesięcy temu miałem coś podonego na swoim serwisie, jak sie okazało, pod IETester się wywalało, a pod "normalnym" IE6 był za to inny błąd smile.gif
qrzysztof
Też ostatnio dowiedziałem się, że IETester przekłamuje, ale MultipleIEs to zupełnie co innego. To de facto jest IE6.

Dlatego wydaje mi się, że na "fabrycznie" zainstalowanym będzie tak samo. Jakby się Tobie (o ile masz taką możliwość), albo komuś innemu chciało sprawdzić to adres strony to www.testomaniak.pl. Problem jest z linkami "Zagraj" i "Moje testy" w menu oraz linkiem "Nie pamiętasz hasła" po lewej u góry.

update --------------------------------------------------------------------------

Wirtualną maszynę sobie odpuściłem i zacząłem grzebać w kodzie. Dziwna sprawa.Wygląda na to, że niektóre linki działają dlatego, że generują "odpowiednio" długi kod HTML, inne nie działają bo generują za krótki (cokolwiek by to miało oznaczać).

Znalazłem już taki punkt, w którym, gdy dodam jeden znak (obojętnie jaki, pojedynczy znak do generowanego dokumentu a właściwie do wyjścia) to strona się wyświetla. Odejmę znak (niekoniecznie ten sam) i znowu biała pusta strona.

Używam składni heredoc, może to ma jakieś znaczenie? Coś czuję, że będzie "rozrywka" na cały weekend...

kolejny update---------------------------------------------------------------------------------

Problemu nie rozwiązałem, ale zauważyłem, że dałoby się go usunąć robiąc jedną z dwóch rzeczy:

1) usuwając charset=UTF-8 z linii:
  1. <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=UTF-8" />

2) zmieniając kodowanie plików z UTF-8 bez BOM na UTF-8

Chciałbym jednak zachować UTF-8 bez BOM, ponieważ bez niego wywala mi błędy w sesji "Headers already sent".

A pytanie dlaczego dzieje się tak na serwerze, ale lokalnie jest ok ciągle aktualne...

update---------------------------------------------------------------------------------

Okazało się, że wina leży po stronie dostawcy hostingu.

Trzeba czekać aż problem rozwiąże się samoistnie (ludzie przestaną używać IE6) bo nazwa.pl już "nie wspiera" tej przeglądarki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.