Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Skryp działający po wyłączeniu przeglądarki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shadegard
Chciałem zapytac czy jest możliwośc wykonania skryptu który będzie działał nawet po wyłączeniu danej strony? Chodziłoby mi o coś w stylu prostej gierki internetowej podczas której CAŁY czas wartośc zmiennej $punkty będzie wzrastac nawet jak gracz nie będzie przed komputerem?
ma ktoś jakieś pomysły?

PS. To, że nie piszę "c" z kreseczką to nie moja wina - po prostu komputer zaczyna odmawiac posłuszeństwa.

Pozdrawiam

Marek Winiarski
Fifi209
Cytat(shadegard @ 5.03.2010, 18:42:56 ) *
Chciałem zapytac czy jest możliwośc wykonania skryptu który będzie działał nawet po wyłączeniu danej strony? Chodziłoby mi o coś w stylu prostej gierki internetowej podczas której CAŁY czas wartośc zmiennej $punkty będzie wzrastac nawet jak gracz nie będzie przed komputerem?
ma ktoś jakieś pomysły?

PS. To, że nie piszę "c" z kreseczką to nie moja wina - po prostu komputer zaczyna odmawiac posłuszeństwa.

Pozdrawiam

Marek Winiarski

Przez cron możesz coś takiego zrealizować.
shadegard
No tak, tylko cóż to takiego jest? Mógłbyś mi podac jakiegoś poradnika dla laików w tym temacie?
kipero
IMHO bez sensu jest ustawianie takiego skryptu na ciągłe działanie. Można te punkty uzależnić od czasu jaki minął od ostatniej akcji do powrotu użytkownika i w momencie ponownego zalogowania uaktualniać ich wartość.
thek
Kipero powiedział Ci własnie JAK najczęściej jest to realizowane. Cron to najczęściej dzialania jak najbardziej ułożone w harmonogram, ale przy ilości operacji jakie najczęściej wiążą się z kontem jest to realizowane poprzez ustawienie zdarzenia i ustaleniem jakichś ram czasowych lub choćby czasu startu. Przy każdym odświeżeniu strony wartość ta jest z serwerem synchronizowana, ale pomiędzy odświeżeniami działa na Twoim kompie jakiś licznik z użyciem JavaScriptu odliczający. Gdyby cron miał tyle zadań to by serwer chyba nic innego niż crona musiał cały czas odpalać winksmiley.jpg
shadegard
kipero wielkie thx:D dzięki, że mnie nakierowałeś teraz mogę się od razu zabierac do roboty!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.