Zablokować tzn. :
- Brak możliwości odczytu, zapisu, modyfikacji pliku
- Brak możliwości odczytu uprawnień
- Brak możliwości zmiany uprawnień
Tak o ile pierwsze dwa punkty można łatwo załatwić tak trzeci już nie, nawet po odebraniu wszystkich praw administratorowi mogę przejąć plik na własność po czym dodać sobie uprawnienia pozwalające na odczyt, zapis etc. - co za tym idzie obalam teorie mojego nauczyciela, jestem w trakcie tworzenia drugiej prezentacji na ten temat (on je bardzo lubi). Na pierwszej czepił się, że udało mi się zmienić uprawnienia tylko dlatego, że plik nie był w folderze Moje dokumenty (gdzie nie widzę żadnej różnicy - folder jak folder).
Fakt jego teoria, że nawet admin nie będzie miał dostępu powinna się sprawdzić, lecz to windows...

Jego teoria:
- Gdy plik jest w Moich dokumentach i edytuję uprawnienia (tylko ja będę miał dostęp), wyłączę dziedziczenie uprawnień to nikt nie będzie miał dostępu
- Administrator tak zabezpieczony plik/folder może usunąć jedynie podczas usuwania całego konta danego użytkownika!
System: Windows XP Professional SP3
A teraz moje pytanie: czy w linuxie zwykły user może zabezpieczyć plik/katalog w taki sposób, aby nawet root nie mógł się do niego dobrać?