Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szybsze ładowanie www
Forum PHP.pl > Forum > PHP
JOHNY
Hmm gdzieś ten temat widziałem albo mi się zdaje było coś napisane jak przyśpieszyć wyświetlanie strony.

Jeśli nie było tego topicu to mile widziane sugestie

A jeśli był to prosiłbym o jakiś link albo hasło do szukaj - próbowałem różnych i nic nie znalazłem
orson
witam ...

aby przyspieszyc wyswietlanie strony:
:arrow: zmien serwer [zawsze dziala]
:arrow: pisz poprawne strony
:arrow: wlacz kompresje wysylanego materialu
:arrow: ograniczaj rozmiar stron [word - save as html odpada ... dokument z 10 linijkami texty zajmuje 1.5 mb]

aaevil.gif aaevil.gif aaevil.gif aaevil.gif
jakos nie wyobrazam sobie programowego przyspieszenia wyswietlania stron ....
cya
hawk
:arrow: używaj akceleratorów
:arrow: wywal całą treść, bardzo pomaga biggrin.gif
JOHNY
Acha rozumiem hmm co do textu no to głownie mam w mysql system newsow itp
Plują się za przeproszeniem osoby ze sie wolno strona ładuje, hmm jakoś inni nie narzekają tylko ci co mają ISDN dziwne.

Poprawiłem kod i daje exit jak koncze wywolanie z mysql ale chyba nic więcej nie mogę zrobić zeby szybciej generowało wynik z mysql-a

Dzięki za opinie
czachor
[php:1:68f4d4590c]<?
ob_start("ob_gzhandler");
....
ob_end_flush();
?>[/php:1:68f4d4590c]
:?:
JOHNY
Cytat
[php:1:d901f1e14e]<?
ob_start("ob_gzhandler");
....
ob_end_flush();
?>[/php:1:d901f1e14e]
:?:

cóż to za skrypcik można prosić o objaśnienie bo jeszcze nie widziałem takiego czegoś
halfik
Cytat
Poprawiłem kod i daje exit jak koncze wywolanie z mysql ale chyba nic więcej nie mogę zrobić zeby szybciej generowało wynik z mysql-a

Jak nie jak tak? Właśnie na bazie można mnóstwo wyczarować szybkości działania serwisu np. poprzez rozsądne używanie indeksów, a na mysql dodatkowo poprzez takie bajerki jak optimize table... A i jak ładnie zaprojektujesz sobie chociażby tabelkę od newsów i np. nie użyjesz pola VARCHAR(100) na przechowywanie nicka autora newsa itd. to też to coś da. Druga rzecz, że można się pobawić przy konfigu mysql, ale to daje cos tylko w przypadku naprawdę mocno obleganych serwisów. A jesli masz mały site i ludzie narzekają, że to powoli chodzi, to zmień serwer tongue.gif
Paul
Cytat
cóż to za skrypcik można prosić o objaśnienie bo jeszcze nie widziałem takiego czegoś

Wyjasnienie:

Funkcja [manual:dcff12df72]ob_start[/manual:dcff12df72] wlacza output buffering, "takie jakby gromadzenie wszystkich stringow przepuszczonych przez funkcje takie jak echo, print".

Funkcja [manual:dcff12df72]ob_end_flush[/manual:dcff12df72] wylacza output buffering i "wypluwa zgromadzone stringi do przegladarki".
halfik
Cytat

To włącz manuala, wpisz nazwę funkcji i poczytaj. A generalnie są to funkcje buforujące. I faktyczni jakby ich użyć to można nieco przspieszyć działanie skryptów, a raczej szybkość generowania strony, ale jak zgaduje nie masz serwisu, który dzinnie odwiedza z 50 tys. osób, więc to też nie za wiele Ci da, ja bym obstawiał coś w okolicach 0.0000001 s winksmiley.jpg
JOHNY
Ok dzięki za pomoc skorzystam z niej napewno biggrin.gif
Co do www no to stronka trochę sobie waży biggrin.gif

Dam po plusiku dla was bo byliście mi pomocni biggrin.gif hehe
Synaps
Jeśli chciałbys przyśpieszyć wyświetlanie twoich www to skorzystaj z cache'a , simple as that 8) A w tym temacie polecam Turck MMCache + kontrola 'wypluwania' wygenerowanej tresci (jak juz koledzy wspomnieli ob_start lub funkcjie wbudowane w Trucka). Ja skorzystałem i się 'zakochałem' biggrin.gif
JOHNY
a jak użyć cache wystarczy w meta tagu wpisać odpowieni kod questionmark.gif
Bakus
poczytaj/poszukaj na forum o trackmmcache... to w nim tkwi potęga cache'a...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.