Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabezpieczenie kodu js
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Czadus
Witam, zdaję sobie sprawę, że temat był już poruszany, jednak sytuacja moja wymaga zastosowania pewnych zabezpieczeń, dlatego chciałem poruszyć temat ponownie. Chodzi mi o zabezpieczenie napisanego kodu JS. Strona www oczywiście swobodnie kod wykona, jednak nie będzie możliwości podglądu tego kodu, jego pobrania, lub pobrania w nieprzydatny dla potencjalnego usera formie.

Z góry dzięki za nawiązanie dyskusji i nie udzielanie mi upomnień :] Pozdro
thek
Powiem więc tak. Możesz najwyżej zaciemnić kod, sprawić by był mniej zrozumiały, ale to jedyne co możesz zrobić. Czemu? Bo kod JS działa lokalnie. Tak więc z tej przyczyny już na dzień dobry umożliwiasz userowi jego obejrzenie, gdyż chcąc nie chcąc wysyłać go musisz do przeglądarki. Podgląd więc staje się możliwy. Z zabezpieczeń zostaje Ci już tylko zaciemnianie poprzez nadawanie funkcjom i parametrom tak wiele mówiących nazw jak a, b, c, d, usuwanie z kodu komentarzy i białych znaków czy zamiana na hexy smile.gif Są do tego gotowe narzędzia ale zostawiam już Tobie to do znalezienia. Przydają się słowa w stylu zaciemnianie kodu czy obfuskacja smile.gif
Czadus
I Twój post jeszcze bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że nie ma dobrego zabezpieczenia takich plików, a szkoda. Nic, dzięki za odpowiedź.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.