Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php_thrift_protocol
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
andypl25
Mam maly proble z kompilacjaja php_thrift_protocol po wykananiu phpize config'u i make dostaje cos takiego:
Kod
error: 'zend_std_get_constructor' was not declared in this scope

jakies pomysly? system to centos 5.2, PHP Version 5.3.1, chodzi o wykorzystanie apache-cassandr'y w projekcie php
Riklaunim
Thrifta (http://incubator.apache.org/thrift/download/) to kompilowałem bez phpize:
Kod
./configure --prefix=/usr
make
make install

Powinien wyszukać przy okazji PHPa i zbudować się z jego obsługą. Też z ciekawości - do czego chcesz użyć jeszcze mniej udokumentowanej Cassandry? smile.gif
andypl25
O super dzieki sprawdze jak tylko bede mial czas, pobawic sie tym chce zobaczyc jak ma sie to tak naprawde do mysql itp. aarambo.gif
Riklaunim
IMHO trudno używać bazy danych, którą znają chyba wyłącznie ludzie od FB, Digga itd. Z ciekawych alternatyw dla relacyjnych baz danych mogę polecić MongoDB i CouchDB - obie to bazy "dokumentów" klucz-wartość w dwóch różnych podejściach do tematu.
andypl25
Zmienilem maszyne na ububtu 9 z php 5.2, siadlo bez twoich zmian, probowalem po twojemu wykrywal wszytsko oprucz php. Co do samej bazy to ciekawi mnie to jak szybka tak naprawde jest i jak sie to sie je itp. nie wiem jak bardzo rozni sie od tej co tam na produkcji w FB maja ale pobawic sie mozna.
Riklaunim
Główna zaleta to bajery z replikacją na wiele serwerów. Próbowałem kiedyś zgłębić temat, ale natrafiłem na zero dokumentacji i mało przyjazny Thrift. Bazy NoSQL (MongoDB, CouchDB, Tokyo Cabinet/Tyrant) natomiast są bardziej przyjemniejsze dla programisty. Ładny opis, dokumentacja, API... (obecnie mam projekt właśnie z MongoDB)
andypl25
No wlasnie przygladalem sie MongoDB, CouchDB nawet CouchDB zainstalowalem zobaczymy jak znajde wolne chwile to zglebie temat, a tak wogole to swietny masz ten serwisy rk.edu.pl wlasnie staram sie przejsc z php na python bardzo fajnie masz tam opisany django. A co do samej Cassandra sporo mozna znalesc jesli sie pogrzebie po mailing listach. W każdym razie dzieki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.