andypl25
11.03.2010, 21:35:19
Mam maly proble z kompilacjaja php_thrift_protocol po wykananiu phpize config'u i make dostaje cos takiego:
Kod
error: 'zend_std_get_constructor' was not declared in this scope
jakies pomysly? system to centos 5.2, PHP Version 5.3.1, chodzi o wykorzystanie apache-cassandr'y w projekcie php
Riklaunim
12.03.2010, 10:58:36
Thrifta (http://incubator.apache.org/thrift/download/) to kompilowałem bez phpize:
Kod
./configure --prefix=/usr
make
make install
Powinien wyszukać przy okazji PHPa i zbudować się z jego obsługą. Też z ciekawości - do czego chcesz użyć jeszcze mniej udokumentowanej Cassandry?
andypl25
12.03.2010, 11:11:24
O super dzieki sprawdze jak tylko bede mial czas, pobawic sie tym chce zobaczyc jak ma sie to tak naprawde do mysql itp.
Riklaunim
12.03.2010, 12:04:59
IMHO trudno używać bazy danych, którą znają chyba wyłącznie ludzie od FB, Digga itd. Z ciekawych alternatyw dla relacyjnych baz danych mogę polecić MongoDB i CouchDB - obie to bazy "dokumentów" klucz-wartość w dwóch różnych podejściach do tematu.
andypl25
12.03.2010, 15:45:13
Zmienilem maszyne na ububtu 9 z php 5.2, siadlo bez twoich zmian, probowalem po twojemu wykrywal wszytsko oprucz php. Co do samej bazy to ciekawi mnie to jak szybka tak naprawde jest i jak sie to sie je itp. nie wiem jak bardzo rozni sie od tej co tam na produkcji w FB maja ale pobawic sie mozna.
Riklaunim
12.03.2010, 23:27:42
Główna zaleta to bajery z replikacją na wiele serwerów. Próbowałem kiedyś zgłębić temat, ale natrafiłem na zero dokumentacji i mało przyjazny Thrift. Bazy NoSQL (MongoDB, CouchDB, Tokyo Cabinet/Tyrant) natomiast są bardziej przyjemniejsze dla programisty. Ładny opis, dokumentacja, API... (obecnie mam projekt właśnie z MongoDB)
andypl25
13.03.2010, 00:06:06
No wlasnie przygladalem sie MongoDB, CouchDB nawet CouchDB zainstalowalem zobaczymy jak znajde wolne chwile to zglebie temat, a tak wogole to swietny masz ten serwisy rk.edu.pl wlasnie staram sie przejsc z php na python bardzo fajnie masz tam opisany django. A co do samej Cassandra sporo mozna znalesc jesli sie pogrzebie po mailing listach. W każdym razie dzieki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.